Des que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va difondre fa temps un informe sobre els potencials riscos del consum de carn vermella i processada, totes les alarmes s'han disparat produint un gran desassossec en la societat. Però, rere el seu titular demolidor sobre la consideració d'aquests aliments com a cancerígens, els sectors afectats i especialistes es van afanyar a llançar missatges tranquil·litzadors a la població en dir que el risc es redueix si hi ha moderació i equilibri en l'alimentació.

Així, la Dra. Carmen Fajardo, Cap del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari de La Ribera i membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN), indica que l'esmentat informe no suposa un canvi en les actuals recomanacions nutricionals. Tal com apunta, "no s'ha de demonitzar un aliment en concret, i més si tenim en compte que la carn vermella també té beneficis nutricionals pel seu contingut en proteïnes d'alt valor biològic, ferro, zinc i vitamines del complex B".

Molts estudis sobre la carn vermella

carn vermella
Peces de carn vermella

 

L'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer, que és la que ha realitzat l'estudi de l'OMS, calcula que el consum diari de 50 grams de carn processada augmenta el risc de càncer colorectal en un 18%. Però aquest consum ha de ser continu, durant anys, per tenir aquest efecte.

Llavors, aquestes indicacions suposen l'eliminació de les carns vermelles i processades de les botigues?, desaconsellen el seu consum? No, però sí informen la població dels hàbits que poden incrementar els seus riscos. De fet, aquests resultats donen més suport encara a les recomanacions actuals de salut pública de reduir el consum de carn.

Segons la Cap del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital d'Alzira, "tal com es reflecteix en el comunicat de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, els professionals sempre hem ressaltat la importància d'una dieta variada i equilibrada seguint el patró mediterrani en el qual el consum de carns processades i carn vermella es realitzi de forma ocasional. És el patró alimentari de forma global el que condiciona el risc per a la nostra salut".

En aquest sentit, els experts recomanen fomentar un patró alimentari de dieta mediterrània variada i equilibrada, fonamental per a la salut, que a més ha demostrat àmpliament els seus beneficis en diversos estudis que evidencien una menor mortalitat i menors riscos cardiovasculars en els subjectes que seguien l'esmentat patró mediterrani.

En relació amb l'informe de l'OMS, es considera com a carn vermella a tots els tipus de carn muscular de mamífers tals com la carn de cap de bestiar, vedella, vaca, be, cavall i cabra; i carn processada a aquella que se sotmet a algun procediment químic de conservació com la salaó, el curat, la fermentació o els fumats.