Moltes de les condicions que afecten les dones a mesura que envelleixen, com l'osteoporosi, la demència, les cataractes i la degeneració macular s'han relacionat en diferents estudis amb una deficiència dietètica d'un tipus de fitonutrients anomenats carotenoides.
Què són els carotenoides
Són els pigments que donen color als aliments com els pebrots, les pastanagues o els tomàquets. Les dones generalment tenen una quantitat de greix corporal més gran que els homes, el que provoca que en el seu organisme es transportin més carotenoides lluny de les àrees on hi ha una gran necessitat, com en el sistema nerviós central.
Existeixen més de 600 tipus diferents de carotenoides, com l'alfa carotè, el betacarotè, la luteïna o el licopè. Es consumeixen a través de la dieta i s'absorbeixen millor juntament amb una font de greix. Els aliments que més contenen són el moniato, la col arrissada, espinac, síndria, pebrots, tomàquets, pastanagues, mangos o taronges.
Beneficis dels carotenoides per a la salut
- Salut cardiovascular
Els carotenoides són antioxidants que redueixen la inflamació al cos, la qual cosa ajuda a protegir contra malalties del cor i millora la salut de les artèries. El seu consum en la dieta diària es deixa notar si es realitza amb freqüència.
- Càncer
Els antioxidants protegeixen les cèl·lules dels radicals lliures o substàncies que destrueixen o fan malbé les membranes cel·lulars. L'augment de carotenoides a través de la dieta aporta una gran quantitat d'antioxidants. El seu consum s'ha associat amb la reducció del risc de càncer, específicament de pulmó, com es recull en aquesta investigació publicada a The American Journal of Clinical Nutrition.
De manera similar, els carotenoides s'han associat amb la reducció del risc de càncer de pell, sobretot aquells que es descomponen en vitamina A, un nutrient que protegeix contra el dany prematur de la pell per l'exposició al sol.
Tanmateix, malgrat que està científicament demostrat que exerceixen efectes beneficiosos sobre la salut, la ingesta de carotenoides en la dieta, encara no s'han estimat els valors d'ingesta diària recomanada per a cap grup de població. Tenint en compte que són presents sobretot en fruites i verdures, el consell és augmentar el consum d'aquests aliments. L'OMS recomana actualment el consum d'almenys 400 grams de fruita i verdura cada dia, o cinc porcions de 80 grams cada una.