Avui considerem l'acne com a una cosa normal. Una espècie de ritu de passatge de l'adolescència. La majoria de dermatòlegs et diran que l'alimentació no influeix en l'acne i que és tot fruit d'un procés hormonal. Al cap i a la fi és el que recullen els textos acadèmics amb què van estudiar, però l'evidència científica mostra una realitat diferent.

L'acne, i altres malalties de la pell, són molt comunes en les societats desenvolupades, però això no implica que siguin «normals» per a l'home.

L'acne afecta entre el 50 i 90% dels adolescents occidentals

En estudis on es va analitzar la incidència d'acne en poblacions ancestrals s'observa que és una malaltia extremadament rara. De 1.200 persones a Kitava (300 d'ells d'edats compreses entre els 15 i 25 anys) i 115 persones en la Tribu Aché, no es van identificar casos rellevants d'acne.

Per contrapartida, l'acne afecta entre el 50 i 90% dels adolescents occidentals. Podríem pensar que és una cosa genètica, però observacions d'altres poblacions, com els Inuit, reflecteixen que quan menjaven la seva dieta tradicional no patien acne, fins que van començar a adoptar l'estil de vida occidental.

L'acne, igual com altres trastorns, no és part de la condició humana, és una malaltia més de la civilització, produïda pels canvis radicals de l'entorn, on l'alimentació juga un paper clau.

Avui entrem en detall sobre com l'alimentació impacta la qualitat de la nostra pell, centrant-nos en l'acne, encara que molts dels principis són extrapolables a altres problemes freqüents com a dermatitis, psoriasi o èczema.

Acné
Acné

El problema (o la vida d'un barb):

El procés general que porta a l'aparició de l'acne és ben conegut, i es podria resumir en 3 grans fases:

  • Bloqueig del porus, creant una zona interna sense oxigen.
  • Infecció bacteriana, que prolifera gràcies a aquest entorn anaeròbic.
  • Inflamació, iniciada pel cos per lluitar contra la infecció.

La idea que molts dermatòlegs transmeten que no hi ha relació entre l'acne i l'alimentació està basada en ciència antiquada. Sens dubte les hormones juguen un paper clau, però recordem que l'alimentació ajuda a equilibrar-les.

Les cremes apropiades i altres tractaments poden ser útils, però rares vegades solucionen el problema de fons.

Si pateixes d'acne (o altres problemes de pell) és recomanable seguir els següents passos durant un mes:

  • Eliminar tots els productes industrials, carbohidrats refinats i sucres, pel seu alt impacte a la insulina i IGF-1 (entre altres problemes).
  • Limitar la llet, incorporant una mica de quefir de qualitat pel seu paper probiòtic.
  • Eliminar els cereals en totes les seves formes (farines, pa, pastes, galetes, brioixeria, etc).
  • Eliminar aliments rics en Omega 6 (olis vegetals, margarines, nous...).
  • Incloure un suplement d'Omega 3 i potser un probiòtic. Si és hivern i/o tens poca exposició al sol, considera també un suplement de vitamina D. El brou d'ossos i la glutamina poden ajudar a millorar la barrera intestinal. Beure te verd.
  • Afegir aliments rics en vitamina A. Per exemple menjar fetge un parell de vegades a la setmana és una excel·lent opció.

Moltes persones han aconseguit canvis importants en poc temps d'aquesta manera. En funció del teu resultat, i de quant trobis a faltar algun àpat, afegeix a poc a poc més lactis o cereals menys problemàtics. Segons la teva reacció aniràs detectant a quins aliments ets especialment sensible.

I acabo amb una bona notícia, en el dia d'avui l'evidència apunta que la xocolata de qualitat no està associada amb l'acne :), però pot ser un altre d'aquests aliments on hi ha nivells individuals de tolerància.