El consum de cervesa... És bo o dolent? És apropiat per als esportistes? No existeixen aliments ni begudes que siguin positius o negatius, tot depèn del context, de la persona i de les seves necessitats nutricionals concretes. No obstant això, sí podem afirmar que la cervesa té moltes propietats beneficioses, entre elles, pot ser considerada una beguda isotònica natural, que pot ser de gran interès i utilitat per als esportistes.

Ingredients de la cervesa, valor calòric i composició nutricional

Es tracta d'una beguda completament natural que s'obté per fermentació alcohòlica d'un extracte aquós d'ordi maltat. S'elabora únicament amb 4 ingredients: malta d'ordi, aigua, llevat i llúpol, encara que les cerveses comercials poden contenir altres substàncies com antioxidants i estabilitzadors.

Es tracta d'una beguda completament natural que s'obté per fermentació alcohòlica d'un extracte aquós d'ordi maltat

La cervesa ens aporta: calories, vitamines del grup B i elements minerals.

Les calories de la cervesa es deuen en gran part al seu contingut en alcohol etílic. Un litre de cervesa de 5 graus aporta 450 calories mentre que un litre de cervesa sense alcohol aporta únicament 140 calories.

Cervesa

Aportació de vitamines i minerals

Com dèiem la cervesa és molt rica en vitamines del grup B i minerals. A continuació s'expressen aquests valors (per un litre de cervesa) en forma de percentatge, el percentatge reflecteix la quantitat d'aquests nutrients partint de la quantitat diària recomanada.

Vitamines del grup B

  • Vitamina B1 o Tiamina 1-40 %
  • Vitamina B2 o Riboflavina 19-63 %
  • Vitamina B3 o Niacina 27-83 %
  • Vitamina B5 o Àcid Pantotènic 25 %

Minerals

  • Silici 100 %
  • Magnesi 50 %
  • Fòsfor 40 %
  • Potassi 20 %

Aquesta aportació és molt positiva, recordem que les vitamines del grup B són imprescindibles per metabolitzar adequadament els sucres i impedir que aquests siguin transformats en greix. La seva aportació en minerals destaca per una gran quantitat de silici, un mineral que intervé en la formació i el manteniment del teixit ossi, i de magnesi, imprescindible per a una correcta contracció muscular.

La cervesa com a beguda isotònica natural

Una beguda isotònica és aquella que manté en equilibri o igual concentració la presència de minerals al mitjà intern de les cèl·lules i al mitjà extern. Durant la pràctica d'esport, especialment d'exercicis de resistència o aeròbics, es perden molts d'aquests minerals a través de la transpiració, per això és tan important prendre alguna beguda que torni al nostre organisme les concentracions normals i necessàries.

En vista de la seva rica composició nutricional, la cervesa és una beguda isotònica natural que pot ser-nos de gran ajuda per recuperar-nos després d'un esforç físic.

Altres beneficis de la cervesa

Cervesa amb alcohol o sense alcohol? Això és decisió de cada persona, òbviament, però has de saber que l'alcohol present a la cervesa també ens aporta diversos beneficis, sempre que el consum d'alcohol es realitzi de manera moderada i per adults sans.

L'alcohol etílic disminueix el colesterol dolent unit a proteïnes de molt baixa densitat (VLDL) i augmenta el colesterol bo (HDL). A més, també redueix els riscos de tenir malalties i accidents cardiovasculars.

Un altre dels seus beneficis es deriva del seu contingut en hidrats de carboni no digeribles, és a dir, en fibra soluble, una substància que ens ajuda a mantenir un bon trànsit intestinal.