Si has estat físicament en forma en el passat, tindràs més facilitat per estar-ho de nou en un futur?

Segons els quals defensen l'existència d'una memòria muscular, sí. Però, en què consisteix aquest concepte? Es tracta d'un tipus de memòria "localitzada" als nostres músculs, que ens permet fer amb més facilitat exercicis que ja havíem practicat en el passat.

La ciència ha intentat donar resposta a la pregunta de si realment existeix la memòria muscular

En aquest article anem a la investigació científica i a diferents experts en la matèria per donar una mica de llum sobre els diferents aspectes que envolten aquesta temàtica: existeix realment la memòria muscular?

Com funciona? De què depèn? Quins factors determinen que aparegui abans o després? Quant dura? Ho veurem.

Neurociències i memòria muscular

La ciència ha intentat donar resposta a la pregunta de si realment existeix la memòria muscular i, en cas de ser així, com funciona aquesta. Una d'aquestes respostes, segons les investigacions recents, es trobaria en la genètica (és a dir, l'origen de la memòria muscular es trobaria aquí).

Memòria Muscular

En aquesta línia, una investigació publicada a la revista Scientific Reports de Nature i desenvolupada per un equip de la Universitat de Keele (Regne Unit), suggereix que el múscul esquelètic humà té una memòria epigenètica que està determinada per un creixement més primerenc, el qual permet que el nostre cos es recuperi més ràpidament.

Tanmateix, els resultats d'aquesta investigació "van xocar" amb el que diuen altres teories en relació amb la memòria muscular. Una d'aquestes teories és la desenvolupada pel biòleg Kristian Gundersen, segons la qual es produeix un augment dels mionuclis (els nuclis que es troben dins de les fibres musculars) a les cèl·lules de les nostres fibres musculars, la qual cosa explicaria (a grans trets) com funciona la memòria muscular.

Tornant al tema de la genètica, els experts han trobat gens específics relacionats amb la memòria muscular i, per tant, amb un millor retorn a la forma física del nostre cos.

Els esmentats gens podrien arribar a millorar certs tractaments de rehabilitació a què se sotmeten els atletes professionals quan es lesionen, per exemple. S'ha vist, a més, com aquests gens també podrien allargar els efectes de certs fàrmacs que prenen alguns esportistes per millorar la seva construcció muscular.

Quant dura la memòria muscular i de quins factors depèn?

Segons els experts, això depèn de diversos factors, tals com l'edat a què es va deixar de fer deporti, l'edat a què es torna a exercitar el cos, el temps transcorregut entre un moment i un altre, el tipus d'alimentació, la mateixa activitat, factors genètics i metabòlics, etc.

Diversos nutricionistes expliquen que la memòria muscular dura unes 72 hores aproximadament; això significa que l'ideal seria que si fem esport un dilluns, hauríem de tornar a fer-ho dijous, ja que si no, tota la preparació que ha fet el nostre cos (i per tant, els nostres músculs) es va deteriorant i fins i tot perdent.