Amb el bon temps i la febre per les curses populars, molta gent surt al carrer a fer running sense pràctica prèvia. Però més enllà de la preparació aeròbica de cada persona, abans és imprescindible fer un cop d'ull als peus. Perquè sense les sabatilles esportives adequades, el risc de fractura o tendinitis creix. Tingues en compte que córrer posa sobre el teu peu quatre vegades el pes del cos, i que una mala trepitjada farà que pateixin les teves articulacions, des del turmell fins al maluc: una carrera de 10 quilòmetres, per exemple, suposa almenys 5.000 martellades a cada genoll.
Els genolls agraeixen un bon calçat
Escollir el calçat adequat requereix revisar el teu pes i els teus hàbits d'entrenament. Alguns especialistes ens donen algunes pistes sobre les sabatilles que necessites adquirir.
1. Abans de córrer: revisa la teva gambada
La sabatilla té un paper decisiu en el running. Però abans has de revisar un altre aspecte igualment rellevant, si no més: la teva manera de córrer. La tècnica de carrera no és una cosa que s'aprengui de la nit al dia. Cal que:
- Mantenir el cap dret, sense tensar el coll.
- Respirar pel nas i per la boca de la forma el més natural possible.
- Mantenir el tors dret amb una mínima inclinació cap endavant.
- Dominar en tot moment la gambada, que es realitza en tres fases: planta o suport, impuls i recuperació.
2. No corris (per elegir)
Si busques la sabatilla perfecta, convé visitar abans el podòleg: ell t'ajudarà a conèixer la teva trepitjada. Els experts aconsellen dur a terme un estudi biomecànic de la cursa per conèixer com donem suport al peu en córrer.
3. Necessitaràs amortiment
L'amortiment és aquesta sensació plàcida que s'obté en trepitjar a la neu tova o sobre un munt de coixins sense dolor. I quan parlem de sabatilles, és precisament aquesta propietat la que protegeix els teus genolls i turmells, a més de reduir la fatiga muscular.
![Sabatilles Sabatilles](/uploads/s1/20/29/03/02/zapatillas_15_630x420.jpeg)
4. El truc del dit gros que utilitzen els experts
El moviment lliure del primer dit del peu es revela fonamental per a la carrera. Per això, és molt important que aquest dit disposi d'espai a la part davantera de la sabatilla.
Comença per posar-te la sabatilla. Després, lliga i ajusta bé les esportives perquè quedin situades correctament. Per saber si és la teva talla, entre el dit gros del peu i el final de la sabatilla, ha de sobrar l'amplada del dit polze de la mà.
5. I que sigui còmoda
Cada runner és un món, per la qual cosa no resulta fàcil apuntar criteris fixos o universals. És fonamental sentir-se còmode en posar-se-la i calçar-la. I, només després, mirar el preu i decidir.
6. Lleuger... com un runner
Calçar-ne una el pes de la qual (per excés) crida l'atenció en agafar-la no és bona elecció. Encara que en un primer moment creguis que pots amb el teu calçat, prova després d'haver corregut deu quilòmetres o, pitjor encara, després d'un entrenament per a una mitja marató.
7. No serà eterna
Res no ho és. Però, quan toca canviar de calçat? Els estudis de resistència aporten algunes pistes. Primer: les esportives es desgasten, com qualsevol altre material. Encara que no resulta senzill establir un quilometratge màxim per canviar-los, experts alerten que el deteriorament dels materials comença als 400 quilòmetres de carrera. I per sobre d'entre 500 i 600 quilòmetres, les seves propietats d'amortiment i absorció d'impactes minven de manera significativa en comparació amb el calçat nou.
El problema és que ens costa molt acomiadar-nos-en. Per afecte, per superstició, per estètica... Un estudi de 2017 va concloure que els corredors no eren capaços de distingir a nivell de confort entre una sabatilla que tenia 40 quilòmetres d'ús i una altra amb 640 quilòmetres.