S'estima que 1 de cada 4 dones postmenopàusiques, a partir dels 50 anys té osteoporosi, mentre que aquest percentatge augmenta al 40% en dones a partir dels 70 anys. Els homes no són lliures d'aquesta malaltia que afecta fins al 13% en homes de la mateixa edat.

Quin impacte té l'osteoporosi en la nostra salut?

Estudis epidemiològics indiquen que es produeixen més de 25.000 fractures osteoporòtiques cada any al nostre país. A Espanya, es calcula que al voltant d'un 78% de la mortalitat i un 45% de la incapacitat secundària a caigudes en població a partir de 70 anys són directament atribuïbles a la baixa massa òssia i per tant prevenibles. A Europa, l'estudi Global Burden of Diseases ha demostrat que l'impacte en salut de les fractures osteoporòtiques en termes de mortalitat prematura i disminució de la qualitat de vida són superiors a l'impacte en salut de tots els tipus de càncer (a excepció del càncer de pulmó).

Estudis epidemiològics indiquen que es produeixen més de 25.000 fractures osteoporòtiques cada any al nostre país

Ossos

Quins factors de risc té l'osteoporosi?

Els principals factors que influeixen en el risc de desenvolupar osteoporosi són: la genètica, l'edat avançada, sexe dona, les fractures prèvies, el sedentarisme, el tabac, l'alcohol, els dèficits d'ingesta i el consum d'alguns fàrmacs.

Quins són els símptomes més freqüents?

La principal conseqüència de l'osteoporosi, que és alhora el seu principal símptoma clínic, és la fractura òssia. Aquest tipus de fractures poden produir-se a cops de baix impacte, com per exemple una relliscada, o bé aparèixer de manera espontània. Les localitzacions més freqüents són les vertebrals, les del maluc i les del canell.

Com es diagnostica?

La densitometria òssia és la tècnica diagnòstica que permet mesurar la densitat mineral de l'os, és a dir, el seu contingut en calci. Constitueix la principal eina diagnòstica utilitzada en l'osteoporosi. També serveix per controlar el grau de pèrdua de massa òssia o la resposta al tractament i a més ens permet detectar l'osteoporosi en la seva etapa més precoç, denominada osteopènia.

En què consisteix el tractament?

El tractament per a l'osteoporosi té per objectiu principal reduir el nombre de fractures òssies. Existeixen molts tractaments amb diverses vies d'administració depenent del pacient, les seves preferències i la seva gravetat: tipus orals, subcutanis i intravenosos. És important realitzar una història clínica exhaustiva del pacient per poder indicar el tractament més adequat a les seves necessitats.

7 consell per prevenir l'osteoporosi:

  1. Si ets dona i estàs apropant-te a la menopausa pensa als teus ossos i fes-te una revisió.
  2. Si ets home i passes dels 60 vigila també els teus ossos, cal evitar que es trenquin.
  3. Ves al teu reumatòleg per avaluar el grau d'osteoporosi i el risc de fractures que puguis tenir.
  4. L'alcohol i el tabac són tòxics per als teus ossos i causen osteoporosi, evita el seu consum.
  5. Una dieta rica en calci i vitamina D al dia t'ajudarà a cuidar els teus ossos.
  6. La musculatura i l'equilibri són fonamentals per evitar les caigudes, tonifica els teus músculs, camina 40 minuts cada dia i entrena el teu equilibri.
  7. Recorda que l'osteoporosi és una malaltia, de les poques en reumatologia, que podem curar si poses de part teva.