Moltes vegades parlem a la lleugera d'alguns conceptes que realment no sabem amb exactitud què són. En aquest article volem veure alguns d'ells, com poden ser el colesterol o els triglicèrids, dels que tant escoltem parlar.

Què és el colesterol i què són els triglicèrids?

El colesterol no és necessàriament una cosa negativa: és un compost orgànic present naturalment al nostre cos, on desenvolupa moltes funcions essencials. És una molècula de la família dels lípids i de la classe dels esteroides. És un component central de la membrana cel·lular i és essencial per a la síntesi de la vitamina D, les hormones esteroides i els àcids biliars.

El colesterol no és necessàriament una cosa negativa

Els triglicèrids són greixos de la sang i són el tipus més comú de greix dels aliments. Són els principals components del teixit adipós, que és la massa grassa del nostre cos. S'acumulen per dues raons: serveixen com a una reserva d'energia i com a aïllament tèrmic. L'organisme converteix en triglicèrids, les calories ingerides que superin la necessitat immediata del cos. Els triglicèrids s'emmagatzemen a les cèl·lules de greix per alliberar-se en cas de necessitat d'energia.

Colesterol alt i triglicèrids alts: quins són els valors?

El colesterol juga un paper molt important en el funcionament del nostre cos, però quan està per sobre de determinat valor, comença a representar una seriosa amenaça a la nostra salut. Gairebé el 90% del colesterol present al nostre cos és sintetitzat pel fetge, les glàndules suprarenals i les glàndules sexuals. El restant 10% depèn de la nostra dieta. Considerem colesterol alt quan les concentracions sanguínies estan per sobre de 200/250 mg / dl.

Colesterol

Els triglicèrids elevats representen una alta concentració de lípids a la sang i es defineixen com a hipertrigliceridèmia. Per sobre del valor de 200 mg / dl, els triglicèrids es consideren alts.

Colesterol HDL i colesterol LDL: què són?

El colesterol és un greix i, per poder circular a la sang, ha de connectar-se a algunes proteïnes anomenades lipoproteïnes. Gairebé el 80% del colesterol s'uneix a les lipoproteïnes de baixa densitat, i desenvolupa el colesterol LDL o, el colesterol dolent. És així anomenat perquè aquest colesterol tendeix a acumular-se a les parets internes de les artèries fins a obstruir-les. En aquests casos extrems, poden causar mal al cor o al cervell, portant a atacs cardíacs o vessaments.

El colesterol bo és aquell que s'uneix a la lipoproteïna d'alta densitat, i crea colesterol HDL, que neteja les artèries. El bon colesterol ha de representar almenys el 30% del total.

Colesterol i triglicèrids: diferències i connexions

Colesterol i triglicèrids són lípids, és a dir, grasses. Tanmateix, no els hem de confondre: el colesterol és un greix esteroide, mentre que els triglicèrids són una molècula de glicerol lligada a tres molècules d'àcid gras. D'allà el nom triglicèrids.

A més de venir d'una mateixa família de greixos, el colesterol i els triglicèrids poden portar als mateixos problemes de salut si els seus respectius valors superen els límits. Tant el colesterol alt com els triglicèrids elevats augmenten el risc cardiovascular, que és la possibilitat més gran de desenvolupar malalties del cor.