La coliflor és, probablement, originària del Pròxim Orient. Ja des de l'antiguitat era molt apreciada per grecs i romans, encara que durant molts anys va romandre una mica en l'oblit.
A Europa va arribar al segle XVI, de la mà dels mariners italians que venien d'orient. Va ser llavors quan va començar a ser apreciada pels múltiples beneficis que ofereix el seu consum.
La coliflor està composta per un 85% d'aigua i proporciona importants quantitats de vitamines i minerals, fonamentalment calci –beneficiós per al sistema ossi–, magnesi i potassi. També destaquen altres nutrients essencials al cos, com el ferro, contra l'anèmia, i les proteïnes. És, a més, baixa en calories. Proporciona només 25 kcal/100g, per la qual cosa resulta ideal en les dietes baixes en calories després de les festes.
Compta amb propietats antioxidants i, segons alguns estudis, també prevé l'aparició de càncer, protegint les nostres cèl·lules del mal causat pels radicals lliures i retardant el creixement tumoral. La coliflor és, així mateix, font de vitamina C, que contribueix a estimular el sistema immune, participant així en la defensa de l'organisme. Finalment, és molt rica en fibra, per la qual cosa ajuda a regular el trànsit intestinal.
Com triar i conservar la coliflor
La coliflor està formada per petits poms compactes i al mercat podem trobar diferents varietats. La més comuna és la coliflor blanca, encara que també existeixen varietats verdes, taronges i, fins i tot, morades. Aquestes últimes aporten un sabor més dolç que els habituals.
La coliflor està formada per petits poms compactes i al mercat podem trobar diferents varietats
A l'hora de comprar-la, ens fixarem bé que aquests poms estan tancats i són ferms. La presència de taques marrons indica un començament de putrefacció.
En la mesura possible, triarem els productes que es venen amb les fulles que surten de la tija, que han de ser verdes i fresques. Aquestes fulles constitueixen una reserva nutricional per a la coliflor i la mantindrà en perfectes condicions durant més temps.
Es pot mantenir durant diversos dies al calaix de verdures del refrigerador, però es conservarà encara millor si la rentem i la dividim en petits poms, dins d'un recipient hermètic.
Com cuinar la coliflor
La coliflor es pot menjar crua, al vapor, gratinada o també en sopes i purés. Per gaudir d'ella en les millors condicions organolèptiques, aquests són els temps de cuinat:
- Al vapor: la cuinarem entre 5 i 10 minuts.
- Bullida: necessitarà entre 10 i 15 minuts en aigua bullint amb sal (moderada). Si volem mantindre els poms blancs, podem afegir el suc de mitja llimona a l'aigua. Una vegada cuits, és convenient refrescar-los en aigua freda per tallar la cocció.
- Saltejada: seran necessaris uns 10 minuts. En aquest cas, és convenient tallar els poms el més petits possible per garantir que es cuinen bé.
- Al forn: 30 minuts.
Com dèiem, la coliflor pot consumir-se crua, a l'aperitiu, acompanyada d'alguna salsa lleugera, o formar part d'amanides. Cuinada, marida molt bé amb carns, aus i alguns peixos, com el bacallà.