En els últims anys, les dietes baixes en carbohidrats han adquirit una gran rellevància tant en l'àmbit científic com social. Els estudis han demostrat la seva eficàcia per tractar malalties com l'obesitat, la diabetis o la síndrome metabòlica. Però això ha portat moltes persones a fer una severa restricció d'aquests nutrients sense consultar amb un especialista, quan no sempre és una forma d'alimentació adequada.
Perquè, encara que les dietes baixes en carbohidrats són excel·lents per a determinats pacients, en altres casos pot representar un problema. Un exemple: s'ha comprovat que en algunes dones pot alterar el funcionament hormonal de l'organisme, com recull aquest estudi fet a Austràlia.
Les glàndules
Les hormones de l'organisme estan regulades bàsicament per tres glàndules principals: l'hipotàlem i la pituïtària, ubicades al cervell i les glàndules suprarenals, situades en la part superior dels ronyons.
Les tres glàndules interactuen de formes complexes per mantenir les hormones en equilibri, la qual cosa es coneix com l'eix hipotàlem-pituïtari-suprarenal responsable de regular els nivells d'estrès, l'estat d'ànim, les emocions, la digestió, el sistema immunitari, el desig sexual, el metabolisme o els nivells d'energia.
Al seu torn, les glàndules són sensibles a determinats factors com la dieta, l'exercici, el nivell d'estrès... De fet, una situació d'estrès continuat pot augmentar els nivells de les hormones cortisol i norepinefrina, creant un desequilibri que augmenti la pressió sobre l'hipotàlem, la hipòfisi i les glàndules suprarenals.
Tipus de problemes
Els estudis de canvis en la dieta de persones amb obesitat suggereixen que menjar molt poques calories pot actuar com un factor estressant, augmentant la producció de cortisol, comunament coneguda com l'hormona de l'estrès. Una dieta baixa en carbohidrats pot augmentar els nivells de cortisol en comparació amb una dieta moderada en greixos i carbohidrats, per la qual cosa s'ha d'analitzar cada cas en particular.
Una dieta baixa en carbohidrats pot causar cicles menstruals irregulars o amenorrea –absència de cicle menstrual durant tres mesos o més– en algunes dones. De fet, la causa més comuna d'amenorrea és l'amenorrea hipotalàmica funcional, que pot resultar d'una dieta molt baixa en calories, pèrdua de pes, estrès o exercici excessiu.
Restringir els carbohidrats podria contribuir a algunes d'aquestes causes, com conclou aquest estudi elaborat al Canadà. Finalment, les dietes molt baixes en carbohidrats poden causar una disminució de la funció tiroide en algunes dones, causant símptomes de fatiga, augment de pes i baix estat d'ànim.
Per aquests motius, el millor consell és acudir a un especialista. Perquè es pot baixar el consum de carbohidrats sense arribar a una dieta massa restrictiva, que es considera per sota de 15 a 20 grams d'aquest nutrient per dia.