Els suplements nutricionals que prenen per millorar el rendiment esportiu poden presentar riscos per al cor, segons una declaració de la Societat Europea de Cardiologia publicada en l'European Journal of Preventive Cardiology, una revista de l'ESC.
Els experts que han realitzat el document, afirmen que "els complements nutricionals solen considerar-se substàncies lliures de riscos que poden millorar el rendiment". Però "alguns suplements nutricionals, inclosos diversos extractes de plantes i naturals, poden representar un greu risc per a la salut i els atletes poden fins i tot córrer el risc de contravenir les normes antidopatge".
"Els atletes que utilitzen suplements sovint no coneixen els seus efectes sobre el rendiment esportiu i la salut en general", continua el document. "La majoria dels atletes reben consells nutricionals d'entrenadors, companys atletes, familiars i amics, la qual cosa suggereix que es necessiten intervencions educatives de més abast, a una edat primerenca."
Amb la intenció de millorar el rendiment i brindar un avantatge competitiu, els suplements legals inclouen cafeïna, creatina, begudes/gels/barres energètiques, suc de remolatxa i proteïnes. Però el fet que sigui un suplement natural no significa que sigui necessàriament un suplement segur.
Quan es parla de dopatge, es fa referència a l'ús d'una substància o mètode que és potencialment perillós per a la salut dels atletes o capaç de millorar el seu rendiment. Per exemple, s'estima que la mort entre els atletes que es dopen amb esteroides androgènics anabòlics és de 6 a 20 vegades més gran que la dels atletes nets, i al voltant del 30% d'aquestes morts poden atribuir-se a causes cardiovasculars.
Molts atletes consumeixen diàriament una combinació de suplements i el document afirma que, "desafortunadament, és una pràctica comuna que els atletes ignorin les recomanacions de dosificació i utilitzin múltiples medicaments simultàniament". Els esportistes han de ser conscients que l'ús de suplements els exposa al risc d'ingerir substàncies prohibides, ja que estan regulats com a ingredients alimentaris i no estan subjectes als rigorosos estàndards de seguretat dels productes farmacèutics.
El document adverteix que el desig i el consentiment dels atletes per fer servir substàncies experimentals que no han demostrat ser segures en humans és potencialment més arriscat que emprar esteroides o altres drogues prohibides.
L'ús continu de moduladors o pèptids selectius dels receptors d'andrògens "comporta un risc substancial de conseqüències perjudicials per a la salut a llarg termini, que els seus promotors solen subestimar," aferma l'article. També destaca que s'espera que el dopatge genètic per millorar la força, reduir el dolor i reparar els teixits "passi entre bastidors amb accions protectores limitades i, en conseqüència, més riscos per a la salut" i "constitueix una gran amenaça de gran preocupació sobre el futur de la manipulació del rendiment humà".