Gnosti te autvn (nosce te ipsum) o 'coneix-te a tu mateix', és la inscripció que apareixia a l'entrada del temple de Delfos, i és clàssica en el pensament grec. En tots els temps molts pensadors hi han reflexionat amb diferents intencions, seguint l'exemple de Sòcrates i Plató.

Portat al nostre terreny (el fitnes), aquest aforisme pot interpretar-se de moltes maneres, però la que vull ressaltar avui és la necessitat que coneguis els 'teus números', com a primer pas per mesurar el teu progrés.

Això és especialment important ara que comença un nou any, un any en què tens la possibilitat d'aconseguir els objectius que desitges (baixar de pes, guanyar múscul, millorar la teva salut...). Però necessites una manera de saber si les teves accions estan donant resultat, i la millor manera de saber-ho és monitorant 'els teus números'. En general l'únic número que la gent segueix (obsessivament de vegades) és el pes. Estic d'acord que el pes és un paràmetre important, però no és l'únic. De fet fixar-se només en el pes pot ser contraproduent, ja que per exemple algú que està intentant aprimar-se pot pensar que el seu progrés s'ha estancat just quan més està millorant.

El fitnes cada vegada és més present en la societat

Aquesta paradoxa es deu que quan comences a millorar la teva alimentació i a fer exercici no només varia el teu pes, sinó també la composició del teu cos, és a dir, la relació entre múscul i greix. Pot ocórrer per tant que si fruit del teu esforç perds 1 Quilo de greix i ganes 1 Quilo de múscul, el teu pes total no haurà variat, però sens dubte és un avenç important (que sí que es notaria per exemple en centímetres, ja que el múscul és més dens que el greix i per tant ocupa menys espai).

Conèixer-se
Conèixer-se

Llavors, quina informació hauries de conèixer ja sobre tu i de començar a monitorar amb certa freqüència? Aquests són els indicadors clau:

  • La teva imatge. Sí, de vegades una imatge val més que mil paraules (o números en aquest cas). Fes-te una foto en roba interior, que actuarà tant d'inspiració/motivació per millorar com per mostrar el teu 'abans'. El teu cos va canviant a poc a poc (de manera imperceptible dia a dia), pel que tenir una foto fixa contra la qual comparar-se és molt important. Com deia abans, potser el teu pes no varia gaire però si millores la ràtio múscul/greix t'asseguro que visualment es notarà un avenç.

  • Les teves mesures. Utilitza una cinta típica per prendre la circumferència dels teus dos biceps (a la meitat del múscul), cintura (a l'altura del melic), maluc (a la seva zona més ampla), i cames (a la meitat de la cuixa). Suma tots els números i calcula els teus 'centímetres totals' o 'CT'. Aquest és també un número rellevant que has de monitorar.

El teu pes. Aquest és el paràmetre típic, que qualsevol balança et pot donar (recorda pesar-te sense roba). Amb el teu pes pots també calcular el teu IMC (o índex de massa corporal), que et dona una proporció entre el teu pes i la teva altura. Cal pensar que l'IMC pot ser bastant enganyós, ja que dues persones amb el mateix IMC poden tenir una composició corporal molt diferent (diferents % de greix i múscul), pel que és molt important conèixer el % de greix.