Els aminoàcids es divideixen en dues classes: essencials i no essencials. Els no essencials es poden sintetitzar al cos directament a partir dels essencials, els quals no poden ser creats per l'organisme de forma natural, així que cal consumir-los juntament amb els aliments. En la construcció de les proteïnes hi ha sumats compostos que les converteixen en el que són i que beneficien al teu organisme. Aquests compostos, que són els encarregats de construir les estructures de les proteïnes, es diuen aminoàcids. Ells juguen un important paper en el teu metabolisme, ajuden la construcció biològica del teu cos i la seva existència és transcendental en això.
El teu organisme necessita aminoàcids per complir diverses tasques
El teu organisme necessita aminoàcids per complir diverses tasques tals com: sintetitzar aliments, créixer, reparar teixits i realitzar múltiples funcions corporals.
Aminoàcids no essencials
Es diu aminoàcids no essencials a tots aminoàcids que el cos pot sintetitzar i els produeix de manera natural, per tant no és necessari que els consumeixi a través de la dieta. En humans s'han descrit aquests aminoàcids no essencials:
Alanina
L'alanina és un aminoàcid no essencial de gran importància. Es troba tant dins com fora de les proteïnes globulars. Les proteïnes de la carn de boví, porc, pescat, ous i productes lactis són riques en alanina.
Asparagina
És utilitzat en el sistema nerviós central i com a sintetitzador de l'amoníac.
Àcid aspàrtic
Funciona com a neurotransmissor. La seva comesa és estimular el Sistema Nerviós Central.
Cisteïna
La cisteïna té propietats antioxidants, entre altres coses. S'utilitza també en la indústria alimentària a la producció de sabors.
Glicina
La glicina funciona com a neurotransmissor inhibidor en el sistema nerviós central. És l'aminoàcid més petit i l'únic no quiral dels 20 aminoàcids que hi ha dins de la cèl·lula.
Àcid glutàmic
És el neurotransmissor estimulant per excel·lència de l'escorça cerebral humana.
Glutamina
La glutamina és una de les poques molècules d'aminoàcid que conté dos àtoms de nitrogen. La glutamina es troba en la majoria de músculs del cos, així com en la sang i és necessària per a la síntesi de proteïnes.
Hidroxilisina
La hidroxilisina és un dels components més importants del col·lagen.
Hidroxiprolina
Podem localitzar hidroxiprolina, a les cèl·lules vegetals i al col·lagen.
Prolina
És present en la cura dels ossos i músculs i col·labora en la formació de col·lagen.
Serina
La serina és la protagonista del funcionament catalític de molts enzims.
Tirosina
La tirosina és utilitzada de forma terapèutica en casos de patologies relatives a l'estrès i la depressió.

Aminoàcids essencials
Els aminoàcids són les unitats que formen les proteïnes. El cos humà pot crear de forma natural aminoàcids per si mateix però hi ha altres tipus no poden ser creats en prou quantitats per satisfer les nostres necessitats. Aquests aminoàcids són els que es coneixen com a "aminoàcids essencials" ja que el nostre organisme els aconsegueix gràcies al consum d'aliments concrets.
Isoleucina
Malgrat que no és produït en animals, aquests el contenen en altes quantitats com per exemple els ous, proteïnes de soja, algues marines, gall dindi, pollastre, be, formatge o peix.
Leucina
És bàsic per al creixement dels nens i allibera energia durant la pràctica d'exercici físic. Es troba en la civada, els fesols i el blat de moro.
Lisina
Ajuda en el manteniment de músculs i ossos. Contenen lisina el formatge, la carn, els ous i alguns peixos.
Metionina
La metionina ajuda amb la descomposició dels greixos. Dona suport a les funcions del fetge i lliura aportacions de sofre a l'organisme. Es troba al iogurt, la carn vermella i blanca, els ous, l'all i les llavors.
Fenilalanina
La fenilalanina regula els antulls i la gana. A més s'utilitza per a la desintoxicació de l'alcohol i per mitigar el dolor. És present en cacauets, llavors de sèsam i formatges i ajuda a aixecar l'ànim.
Treonina
Evita l'acumulació es teixit adipós i la contenen els cacauets, el blat i l'arròs integral.
Triptòfan
El triptòfan es troba en els plàtans, l'amarant, la xocolata, la llet i els cereals integrals. Regula l'estat d'ànim i minimitza l'ansietat. També és l'encarregat d'estabilitzar el ritme vigília - son.
Valina
És un component utilitzat en persones que es troben en una fase de desintoxicació per drogues i ajuda la regeneració dels teixits. La soja és la seva principal font.
Histidina
La histamina és un gran vasodilatador, i se li relaciona amb reaccions al·lèrgiques, com la urticària i inflamació. La histidina és un precursor de la histamina. La histamina també estimula l'alliberament de pepsina i àcid clorhídric per part de l'estómac. La llet, el iogurt, el formatge, el peix i la carn són rics en histidina.
Arginina
Baixa els nivells de colesterol per millorar la capacitat de l'aparell circulatori, així com estimula la descàrrega de l'hormona de creixement (somatropina), disminueix els nivells de greix corporal i ajuda la recuperació després de l'esport a causa dels efectes que té d'eliminar amoníac (residu muscular resultant de l'exercici anaeròbic) dels músculs i convertir-lo en urea que s'elimina per l'orina. L'arginina es troba a molts productes del mar, peix, mariscos, crustacis i grans mamífers aquàtics.