El trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) és una afecció neurològica comuna que es calcula que afecta a prop del 2% de la població, la qual cosa suposa al voltant de 150.000 persones a Catalunya. Fa temps que des de sectors de la ciència s'ha suggerit que certs factors dietètics, com un alt consum de sucre, poden tenir un impacte en el TDAH.
Si bé és cert que alguns estudis han demostrat que el consum de sucre pot afectar negativament els símptomes del TDAH, la investigació general no acaba de definir-se concloent del tot. El que no significa que no sigui cert sinó que havent-hi evidències, fa falta que siguin més sòlides.
A continuació veurem els aspectes que relacionen d'alguna manera el consum de sucre i el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat.
Patrons dietètics
En una revisió d'estudis de 2019, els investigadors van revisar la literatura sobre la relació entre els patrons dietètics i el TDAH. Els resultats de l'anàlisi van mostrar que els patrons dietètics poc saludables, com un alt consum de sucre refinat o greixos saturats, poden augmentar el risc de TDAH. En l'altre extrem, els patrons dietètics saludables, com un alt consum de fruites i verdures, semblaven tenir un efecte protector.
Refrescos
Una altra revisió recent d'estudis va analitzar el vincle entre el consum de sucre, els refrescos i els símptomes del TDAH. Segons els resultats, l'augment del consum de sucre i begudes ensucrades va provocar un augment dels símptomes del TDAH.
Sacarosa
Encara que els resultats vistos fins al moment indiquen que existeix una relació negativa entre la ingesta de sucre i el TDAH, no tots els estudis fan costat a això. En aquest estudi, els científics van investigar si el consum de sacarosa estava relacionat amb el desenvolupament del TDAH.
Els resultats van mostrar que entre els nens de 6 a 11 anys, un consum de sacarosa més gran no es va associar amb un risc més gran de TDAH. Encara que la sacarosa és només un tipus de sucre, aquests resultats podrien voler dir que només certs tipus de sucre influeixen en el TDAH.
Additius artificials
També s'ha suggerit que els additius artificials, que sovint es troben en aliments amb alt contingut de sucre, poden afectar negativament els símptomes del TDAH. Tanmateix, gran part de la investigació sobre aquest tema sembla oferir certs dubtes als experts.
Per exemple, una revisió d'estudis va analitzar 24 estudis sobre colorants alimentaris artificials i 10 estudis addicionals sobre restriccions dietètiques per al TDAH. Encara que la restricció dietètica semblava ser beneficiosa per a alguns nens amb TDAH, els estudis disponibles sobre el vincle entre additius artificials i TDAH no s'han mostrat massa sòlids fins ara.