L'onicofàgia significa literalment "menjar-se les ungles". Com a símptoma d'hiperactivació emocional, aquest trastorn de l'espectre obsessivocompulsiu pot expressar-se d'altres formes. Així poden donar-se altres trastorns o conductes compulsives com mossegar objectes, tricotil·lomania i tricofagia (arrencar-se cabell i menjar-se'l), mucomanía (menjar-se secrecions o mocs) o tenir conductes de rascat.
Aquesta mania és més freqüent en els nens: la té un 30 % dels menors entre 7 i 10 anys i pot arribar a ser present en el 45 % dels adolescents. Ja en adults, el percentatge cau al 10 %.
Si ets d'aquestes persones que estima deixar de tenir aquesta mania, et donem uns consells perquè aquesta vegada no et quedis en l'intent.
Una mania més freqüent en nens
Consells i trucs per evitar aquesta mania
Per prevenir l'aparició de símptomes psicològics com mossegar-se les ungles, hem de potenciar l'autocura. Seguir una alimentació saludable i portar a la pràctica pautes de son reparador són mesurades fonamentals. L'activitat física diversos dies a la setmana i el contacte social són grans reguladors, igual com el contacte amb la naturalesa.
Però una vegada que hem sucumbit a l'onicofàgia, què fer per deixar aquest mal costum? A més dels trucs que podem utilitzar si el meu nen es mossega les ungles, hi ha altres consells més específics per a adolescents, joves i adults:

Conèixer-se bé
Per acabar amb aquesta mania, resulta de gran ajuda conèixer-nos. Es vital saber quins són els nostres disparadors, els senyals que estic entrant en hiperactivació i utilitzar algun recurs. El procés seria: donar-me compte que anava a mossegar-se les ungles, analitzar quin és el meu estat mental i utilitzar algun recurs de regulació emocional.
Un d'ells és centrar l'atenció en la respiració, però si no estic entrenat en això i només l'utilitzo en moments de crisi, el resultat és molt menor.
Utilitzar barreres
Tiretes o un embenat amb esparadrap a la zona distal dels dits dificulta mossegar-se les ungles. El mateix ocorre amb l'ús de guants a l'hivern o mascareta en aquest temps de pandèmia. Són trucs beneficiosos en la mesura que la persona pren consciència de l'inici de la conducta.
Tenir les mans sempre ocupades
Com no mossegar-se les ungles? Un boli, una piloteta, les claus, el mòbil... Tenir a la mà sempre un objecte pot ajudar-te a no caure tant en la temptació, però podria derivar en altres problemes.
Mastegar xiclets o regalèssia
En comptes d'emportar-te la mà a boca per mossegar-te les ungles o fumar, per què no una cosa que t'agradi més com xiclets o regalèssia? Evitaràs fer-ho, però pot generar-te problemes mandibulars, alterar l'alimentació.
Posar-se ungles postisses
Pots portar sempre amb tu una llima per arreglar-te les ungles trencades i que així no hagis de mossegar-te-les, però un altre truc una mica més car és posar-te ungles postisses, ja siguin acríliques, de gel, de porcellana o esculpides. Així evitaràs fer-los una mossegada i deixaràs que creixin.
Productes sobre les ungles?
No és habitual utilitzar tractament farmacològic com a solució per deixar de mossegar-se les ungles. Més freqüent és utilitzar algun esmalt o producte amb sabor amarg sobre les ungles perquè, en mossegar-les, resulti desagradable i s'abandoni l'hàbit. Aquests preparats poden adquirir-se en farmàcies, encara que també entra en la línia dels remeis populars com pot ser fregar-se amb vinagre, suc de llimona, all o àloe vera. Es reduirà el problema, però el símptoma buscarà una altra manera d'expressar-se, amb la qual cosa estaríem canviant un per l'altre.
Tècniques d'autoregulació emocional
Una avaluació psicològica permetrà detectar els factors relacionats amb l'origen i manteniment del símptoma. Per a això entre els mètodes més freqüents en psicologia, es fan servir unes plantilles en les quals les persones en tractament anoten els moments exactes en què es mosseguen les ungles i la seva freqüència.