La salut dels ronyons depèn dels hàbits diaris que tingui una persona, ja que la principal funció d'aquests òrgans és mantenir l'equilibri d'aigua, sals i minerals que componen la sang, sent factors com el sedentarisme, alt consum d'alcohol, tabaquisme i excés de sodi, els principals enemics de la salut dels ronyons.
Per donar suport a la funció dels ronyons l'alimentació ha de ser balancejada en vitamines, minerals, baixa en sodi i amb un consum moderat de carbohidrats, dels quals s'ha de preferir carbohidrats complexos, com a arròs, quinoa o llegums, entre altres (per evitar alteracions amb la glicèmia i possible diabetis que pot desencadenar una falla renal), a més d'un adequat consum d'energia (Kcal) i estil de vida saludable, per evitar síndrome metabòlica, incloent una bona hidratació en relació amb el pes i activitat física de manera freqüent.
La salut dels ronyons depèn de molts factors
Per a això, es recomana portar una dieta equilibrada, escollint de manera correcta els aliments que es consumeixen diàriament.
Escollir aliments amb menys sal i sodi, si és possible, preparar la majoria dels menjars|dinars de manera casolana, incorporant espècies, herbes i condiments lliures de sodi (llegir etiquetatge). Consumir la quantitat adequada de proteïnes i escollir talls magres, les proteïnes es troben presents en aliments d'origen animal i vegetal, per això consumir més proteïnes de les que l'organisme necessita, pot fer que els ronyons treballin més, ja que el cos genera rebutjos al moment de metabolitzar les proteïnes, sent els ronyons els encarregats d'eliminar aquests rebutjos.
Escollir aliments amb greixos saludables per al cor, per evitar que s'acumuli greix als vasos sanguinis, cor i ronyons, s'ha de preferir la cocció d'aliments a la graella, rostit, saltejats o al forn en reemplaçament del fregit. A més, també s'ha de limitar el consum d'alcohol, arran de la pandèmia aquest consum s'ha incrementat notablement. Prendre molt alcohol, danya el fetge, cor i cervell, a més d'incrementar el pes per la seva aportació calòrica (Kcal) que lliura.
5 aliments que no poden faltar en una dieta equilibrada per al ronyó
- Fruita i verdures, 5 porcions al dia, variades en tipus i colors, en cas de falla renal s'ha d'acudir a un especialista per controlar els aliments amb fòsfor, potassi i sodi.
- Cuinar amb oli d'oliva extra verge, en la informació nutricional sempre revisar que tingui un grau d'acidesa menor a 0,8.
- Consumir proteïnes d'alt valor biològic, com carns magres, pollastre, pescat, o gall dindi, respectant quantitat i freqüència setmanal. Preferir talls de carns baixos en greix i evitar els fregits.
- Consumir llegums 2 vegades a la setmana, en reemplaçament de carns.
- Mantenir una bona hidratació diària, per saber quant és el consum personal, s'ha de multiplicar: 35 ml x pes.