En els últims 30 anys, el consum total de calories ha augmentat una mitjana de 150 a 300 calories per dia i gairebé un 50% d'aquest increment prové de calories líquides, en particular, de les begudes ensucrades. L'Associació Americana del Cor (AHA) ha advertit sobre els efectes per a la salut de la creixent ingesta de sucres que es constata en la població. Les conseqüències associades van des d'anomalies en el metabolisme dels lípids, la glucosa i el pes, fins a dèficits de nutrients essencials. El document se centra en l'efecte de la ingesta de sucres sobre els lípids sanguinis i, per tant, en les conseqüències nefastes del seu excés en la salut cardiovascular.
Sucre i cor
Els estudis epidemiològics han evidenciat que una dieta baixa en lípids (20% o menys del total d'energia diària) i rica en hidrats de carboni (sobretot, en sucres simples) pot provocar canvis metabòlics que derivin en dislipidemia aterogènica, diabetis tipus 2 i síndrome metabòlica. L'Associació Americana del Cor, a la seva revista «Circulation», assenyala les noves certeses sobre la relació entre la ingesta de sucres i la salut cardiovascular.
El perfil de lipoproteïnes de la dislipidèmia aterogènica es caracteritza per triglicèrids elevats (hipertrigliceridèmia), LDL (lipoproteïnes de baixa densitat o colesterol perjudicial) petites i denses i baixes concentracions de HDL (colesterol beneficiós).
Es recomana no sobrepassar 55 g de sucres diaris, aportats per aliments naturals i elaborats
L'aterosclerosi és la malaltia de les parets de les artèries que es caracteritza per un engruiximent i duresa anormal de les capes internes, a causa d'un dipòsit de material gras i altres rebutjos metabòlics. El resultat és una disminució del diàmetre del vas i la conseqüent obstrucció del pas normal de la sang, un factor previ a un infart. Amb l'objectiu de minimitzar els trastorns associats a un consum excessiu de sucres, l'AHA recomana reduir la ingesta energètica procedent de sucres afegits a 100-150 Kcal/dia, que expressat en g de sucre, correspon a 25-37,5 g diaris.
On s'amaga el sucre?
A Espanya, el consum total de sucres simples per persona i dia és d'uns 120 g (entre 15 i 20 culleradetes de postres al dia), davant els 55 g màxims recomanats. S'estima que per a una persona adulta sana la dieta ha de proveir unes 2.200 Kcal (1.800 Kcal entre 5 i 10 anys d'edat) i els sucres simples no han de superar el 10%. Per això, s'aconsellen unes 220 Kcal procedents de sucres simples -l'equivalent a uns 55 g de sucres diaris-, ja que 1 g de sucre aporta 4 Kcal. La majoria d'aquests sucres procedeix de productes elaborats, com begudes ensucrades, cereals i derivats lactis, segons l'informe «Valoració de la dieta espanyola d'acord al Plafó de Consum alimentari» de 2006, realitzat per la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN).
Els sucres procedeixen dels aliments naturals o s'afegeixen a productes elaborats, per la qual cosa no és difícil superar les recomanacions si es té costum de menjar aliments endolcits artificialment, tal com es dedueix del menú adjunt.