Abans de parlar dels diferents tipus de contracció muscular que existeixen és necessari conèixer, a grans trets, què és un múscul i en què consisteix una contracció muscular.

Com bé sabem, les persones i els animals tenim músculs per tot el cos, que recobreixen el nostre esquelet. Concretament, els éssers humans tenim al voltant de 650 músculs distribuïts per tot el cos, de diferents mides. Tots ells són músculs voluntaris, és a dir, que podem moure a voluntat (tret que tinguem alguna patologia o malaltia que ho impedeixi).

Els músculs són un tipus d'òrgans formats per un teixit de fibres que es contreu i es relaxa, depenent del tipus de moviments que realitzem. És a dir, els músculs permeten el moviment.

Trobem diferents tipus de contracció muscular

Per la seva part, una contracció muscular és un procés fisiològic en el qual els músculs desenvolupen una determinada tensió, i s'escurcen o s'estiren (allarguen); també poden romandre en la mateixa longitud, depenent del tipus de contracció.

Així, una contracció muscular és un efecte als músculs que implica que les seves fibres generin tensió en si mateixes; com hem vist, l'esmentada tensió es produeix de diverses formes, per exemple quan el múscul està allargat, escurçat, es mou, es manté en una mateixa longitud, etc.

Contracción
Contracció

Tipus de contracció muscular

Dins de l'àmbit de la musculació i l'entrenament, trobem diferents tipus de contracció muscular segons els exercicis que realitzem i els músculs que vulguem entrenar i potenciar.

Aquí parlarem dels grans tipus de contracció muscular que existeixen: la contracció isotònica (que al seu torn es divideix en concèntrica i excèntrica), la contracció isomètrica, l'auxotónica i la isocinètica.

1. Contracció isotònica

El primer dels tipus de contracció muscular és la contracció isotònica, també anomenada heteromètrica, que consisteix en la contracció més freqüent quan realitzem la majoria dels esports.

El terme "isotònica" significa "d'igual tensió". En les contraccions isotòniques, les fibres musculars es contreuen i modifiquen la seva longitud. En aquest tipus de contracció, les fibres dels nostres músculs s'escurcen i s'allarguen.

Com hem avançat, la contracció isotònica, al seu torn, es divideix en dos tipus de contracció muscular: la concèntrica i l'excèntrica.

2. Contracció isomètrica

El segon dels tipus de contracció muscular és la contracció isomètrica, que consisteix en una contracció estàtica.

"Isomètric" significa "d'igual mesura o longitud". En aquest tipus de contracció, el múscul és estàtic (és a dir, ni s'allarga ni s'escurça, la seva longitud no varia, com sí que ocorre en altres tipus de contracció muscular). A més, es genera una tensió en ell.

Un exemple clar de contracció isomètrica seria agafar una caixa d'eines i moure-la de lloc; és a dir, generem una determinada tensió als nostres braços, que romanen estàtics (per evitar que la caixa ens caigui). Com veiem en aquest exemple, les fibres musculars dels braços no s'allarguen ni s'escurcen, sinó que estan en una posició permanent.

Un altre exemple de contracció isomètrica, en aquest cas en exercicis esportius (de gimnàs), seria mantenir agafada la barra (de press banca) durant uns instants.

3. Contracció auxotònica

Una altra dels tipus de contracció muscular és la contracció auxotònica. En aquest cas, es combinen els dos tipus de contracció muscular anteriors (les isotòniques i les isomètriques). És a dir, a efectes pràctics: en iniciar la contracció muscular, es produeix la contracció isotònica, per posteriorment produir-se la contracció isomètrica.

Un exemple de contracció auxotònica és l'estirada de gomes elàstiques (extensors) amb els peus junts (un tipus d'exercici); en aquest cas, contraiem els músculs i els mantenim en la mateixa posició uns segons, i posteriorment tornem a la posició inicial.

És a dir, estirem el múscul de forma gradual, i el mantenim en una determinada posició durant uns segons. Existeixen molts tipus d'exercicis per practicar aquest tipus de contracció (igual que en els altres casos).

4. Contracció isocinètica

Finalment, l'últim dels tipus de contracció muscular és la contracció isocinètica. En aquest cas, es produeix una contracció màxima del múscul, a velocitat constant, en tota la gamma de moviment del múscul.

Aquest tipus de contracció és típica d'esports que no requereixen una acceleració del moviment, com per exemple el rem o la natació. Com veiem, en aquest tipus d'esports, es requereix mantenir una velocitat constant i uniforme per avançar a l'aigua.

Per no confondre'ns, hem de tenir clara la diferència entre les contraccions isocinètiques i les isotòniques (les primeres comentades). Quan realitzem contraccions isocinètiques, regulem de forma constant la velocitat del moviment, i exercim una tensió màxima durant tot el temps. En canvi, en les contraccions isotòniques, no controlem la velocitat del moviment, i tampoc no exercim sempre la mateixa tensió durant aquest.