Segur que més d'una vegada has escoltat parlar a algú sobre el dejuni intermitent i t'has quedat amb molts dubtes i sense saber del cert què és, tenim raó?

Saps en què consisteix realment el dejuni intermitent? Coneixes tots els seus beneficis? Saps per què hi ha tanta gent que ho practica? Acompanya'ns en la lectura d'aquest text perquè en ell et donarem tots els detalls perquè estiguis al dia d'aquest mètode d'alimentació del qual tant es parla.

 

El dejuni intermitent no és una dieta, sinó una modificació del patró alimentari. És a dir, tan sols afecta el "timing" dels apats i no el que es consumi

 

Què és i en què consisteix?

El dejuni intermitent no és una dieta, sinó una modificació del patró alimentari. És a dir, tan sols afecta el "timing" dels apats i no el que es consumi. Què vol dir això? Doncs que hi ha uns períodes de temps en què sí que hi ha una aportació calòrica i altres en els quals no es consumi cap aliment sòlid.

I és durant aquests últims, propis del dejuni intermitent, quan té lloc un canvi de substrat com a font d'energia. Per què? Perquè és llavors quan l'organisme no disposa de la glucosa procedent dels aliments i acudeix a les reserves de triglicèrids (les anomenades grasses). Recorda que el greix corporal és només energia emmagatzemada, així que si no menges el cos simplement utilitzarà aquest greix per obtenir energia.

dejuni
 

 

Tipus de dejuni intermitent

  • 16/8: 16 hores de dejuni i 8 hores d'alimentació.
  • 20/4: 20h de dejuni i 4 hores d'alimentació. En aquest es poden fer un o dos apats.
  • 12/12: Aquest dejuni consisteix a deixar passar 12 hores entre un àpat i un altre.
  • Dejuno en dies alterns o 5/2: consisteix a menjar amb normalitat 5 dies a la setmana i realitzar el dejuni uns altres 2 dies

La forma més coneguda del dejuni intermitent és la de 16/8. Aquesta imposa deixar de menjar durant 16 hores seguides (es permet beure aigua, cafè o te, òbviament sense sucre) per a continuació, les següents 8 hores, sí menjar.

 

Què menjar quan acaba el dejuni

Si t'estàs preguntant què, la resposta és senzilla. Preferiblement hauries d'optar per aliments saludables, ja que el dejuni intermitent no ha de ser l'excusa per després portar una dieta desequilibrada. Això, senzillament, no tindria cap sentit.

Per això durant les hores que es pugui menjar pots optar per una dieta equilibrada i variada rica en fruita, verdura, cereals integrals, llegums, fruita seca i proteïna d'origen vegetal i animal. El que has d'eliminar són tots aquells aliments alts en sucres afegits, aliments processats i rics en greixos saturats.

Tingues en compte que en aquesta regla de 16:8 s'intenten coincidir les hores de son amb les de dejuni. No val aixecar-se a mitjanit i donar-se un afartament! Perquè si el teu objectiu és perdre greix amb el dejuni intermitent, això només farà que augmentis les teves calories diàries i no aconsegueixis els resultats que buscaves.

 

Beneficis del dejuni intermitent

El dejuni intermitent no és la "DIETA MIRACULOSA" però sí que s'han dut a terme molts estudis que mostren, entre els seus beneficis, els següents:

  • Contribuir a evitar malalties coronàries i diabetis tipus II.
  • Millorar la pressió sanguínia.
  • Ajudar a reduir greix.
  • Millora la sensibilitat de la insulina.
  • Combat l'estrès oxidatiu de les cèl·lules.
  • Ajudar a millorar el microbiota intestinal.

 

Esport i dejuni intermitent

I si en arribar aquí t'estaves preguntant si pots practicar esport si fas el dejuni intermitent, et direm alt i clar que sí.

Sí sempre que dins de les hores on puguis menjar estiguis cobrint l'aportació de calories necessària, menjant tots els nutrients i macronutients imprescindibles, i estiguis ben hidratat.

És important que l'horari en el qual facis el dejuni intermitent i l'horari en el qual practiquis esport s'adaptin, perquè el primer no afecti el rendiment del segon. El recomanable és no realitzar esport al principi del dejuni, sinó consumir els aliments després de fer exercici.