Deixar d'utilitzar les xarxes socials durant només una setmana podria conduir a millores significatives en el benestar, la depressió i l'ansietat i en el futur, podria recomanar-se com una manera d'ajudar les persones a controlar la seva salut mental, conclouen els autors d'un nou estudi.
El treball, realitzat per un equip d'investigadors de la Universitat de Bath (Regne Unit), va estudiar els efectes en la salut mental d'un descans d'una setmana a les xarxes socials. Per a alguns participants en l'estudi, això va significar alliberar al voltant de nou hores de la seva setmana que, altrament, s'haurien dedicat a desplaçar-se per Instagram, Facebook, Twitter i TikTok.
Els seus resultats, publicats a la revista nord-americana Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, suggereixen que només una setmana sense utilitzar les xarxes socials va millorar el nivell general de benestar de les persones, així com també va reduir els símptomes de depressió i ansietat.
L'estudi
Per a l'estudi, els investigadors van assignar aleatòriament a 154 persones d'entre 18 i 72 anys que utilitzaven les xarxes socials cada dia en un grup d'intervenció, on se'ls va demanar que deixessin d'utilitzar totes les xarxes socials durant una setmana o en un grup de control, on podien continuar desplaçant-se de forma normal. Al començament de l'estudi, es van prendre les puntuacions de referència per a l'ansietat, la depressió i el benestar.
Els participants van informar passar una mitjana de 8 hores per setmana a les xarxes socials al començament de l'estudi. Una setmana després, els participants a qui se'ls va demanar que prenguessin un descans d'una setmana van tenir millores significatives en el benestar, la depressió i l'ansietat en comparació amb els quals van continuar utilitzant les xarxes socials, la qual cosa suggereix un benefici a curt termini.
Se'ls va demanar de prendre un descans d'una setmana i van utilitzar les xarxes durant una mitjana de 21 minuts en comparació amb una mitjana de set hores per als del grup de control. Es van proporcionar estadístiques d'ús de la pantalla per verificar que les persones s'havien adherit al descans.
Parlen els experts
L'investigador principal del Departament de Salut de Bath, el Dr. Jeff Lambert, explica: "desplaçar-se per les xarxes socials és tan omnipresent que molts de nosaltres ho fem gairebé sense pensar des del moment que ens despertem fins que tanquem els ulls a la nit. Sabem que l'ús de les xarxes socials és enorme i que cada vegada hi ha més preocupacions sobre els seus efectes en la salut mental, i per això amb aquest estudi volíem veure si simplement demanar a la gent que fes un descans d'una setmana podria generar beneficis per a la salut mental".
"Les xarxes socials són part de la vida i per a moltes persones són una part indispensable de qui són i com interactuen amb els altres. Però si passes hores cada setmana desplaçant-te i sents que t'està afectant negativament, podria valer la pena reduir el seu ús per veure si ajuda" afirma Lambert.