La quantitat de persones que porten una alimentació vegana i vegetariana ha augmentat significativament en els últims anys. Si bé són moltes les que ja portaven aquest tipus de dieta anteriorment, avui dia hi ha més oferta d'informació i de productes, per la qual cosa cada vegada més s'afegeixen a ambdós corrents per diferents motius.
Això ha portat que els experts triessin posar el focus en els efectes que ambdós tipus d'alimentació podrien tenir en l'organisme, tant a curt com llarg termini.
Va ser així que un grup d'experts de dues universitats angleses van poder concloure que les dietes veganes i vegetarianes poden produir conseqüències irreversibles a nivell ossi.
Consultar un nutricionista sempre és l'ideal
L'estudi
D'acord a la investigació feta per un equip de científics de la Universitat d'Oxford i Bristol, els efectes adversos que podria tenir una dieta sense carn serien més greus del que es pensava. Els experts van poder concloure que una alimentació mancada de carn podria ocasionar una deficiència de calci i de proteïnes en l'organisme. D'aquesta manera, faria que els ossos es tornessin més febles i, per tant, més vulnerables a fractures i un altre tipus de lesions.
Els resultats del treball van permetre concloure que aquelles persones que porten una dieta vegana tenen un risc més gran de fracturar-se els ossos a qualsevol part del cos, incloent el maluc. Així ho ha indicat el lloc Sputnik News, mentre ha posat el focus en què el problema és el baix consum de productes origen animal, tant carns com derivats.
Els experts van indicar que el problema també afecta els qui porten una alimentació vegetariana o pescetariana. Es pot esmentar que els primers només mengen derivats animals que no són carnis i els segons a més consumeixen peix. L'estudi assenyala que, si bé no estan tan exposats com els vegans, les fractures òssies en aquelles persones que segueixen aquestes dietes dependran de la massa corporal i el consum de calci i proteïna a través d'altres aliments.
A tall de conclusió, els experts van indicar que van trobar "que els vegans tenien un risc més gran de patir fractures totals, el que resultava en prop de 20 casos més per cada 1.000 persones en un període de 10 anys, en comparació amb les persones que menjaven carn". A més, l'autora principal en una entrevista amb el lloc EurekaAlert va assegurar que "les diferències més importants van ser per a les fractures de maluc, on el risc en els vegans va ser 2,3 vegades més gran que en les persones que menjaven carn, el que equival a 15 casos més per cada 1.000 persones en un període de 10 anys".
Així que és important que si volem iniciar una dieta vegana o vegetariana, consultem el nostre nutricionista i busquem aliments per superar algunes deficiències que puguem tenir.