Moltes vegades es posa en dubte l'alimentació basada únicament en fonts d'origen vegetal, més encara en l'àmbit esportiu. Se solen escoltar frases de l'estil "si no menges carn no augmentaràs massa muscular", "només menjant verdura no tindràs força", tindràs dèficits i no rendiràs, etc. Doncs bé, la realitat és que cada vegada més persones que practiquen esport de forma regular i que estan interessats en seguir una alimentació vegetariana volen saber si és segur fer-ho. Per sort, molts dels mites sobre les dietes veganes i/o vegetarianes estan quedant desterrats a poc a poc.

A Espanya es calcula que un 1,5% de la població és vegetariana. Un 1,3% són ovolactovegetarians (no mengen carn ni peix però pot ser que consumen lactis i/o ou) i un 0,2% són vegans (no mengen carn, peix, ou, lactis ni mel). Més o menys representen unes 700.000 persones i la proporció va en augment a mesura que passen els anys, ja que segons Green Revolution en una enquesta realitzada un 6,3% de la nostra població deia ser flexivegetariana, és a dir, que inclouen substituts carnis en la seva alimentació i limiten la freqüència amb què consumin productes d'origen animal.

Dietes cada vegada més seguides

Amb el que sembla que aquestes de sort si fas esport i vols apostar amb un tipus de dieta vegana o vegetariana. Pots evitar la carn i el peix i practicar esport sense que això repercuteixi en la teva salut ni en el teu rendiment, ja hi ha molts esportistes d'elit que així ho fan. Però cal recalcar l'apunt utilitzat per l'ADA (Associació Americana de Dietètica) en aquesta al·legació "adequadament planificada". Doncs si no planifiques bé la teva alimentació és cert que en excloure certs aliments pots estar comprometent alguns nutrients. I cal entendre que és important aclarir que això pot passar a tota la població, no únicament a vegetarians, si no basem la nostra alimentació en matèries primeres i mengem amb coherència i equilibri.

Dieta vegetariana, cada vegada més seguida

Si ets esportista i vegetarià, l'aconsellable és que t'assessoris amb un dietista o nutricionista esportiu que estigui especialitzat en alimentació vegetariana perquè pugui guiar-te. Perquè realment no és tasca fàcil adaptar la teva pauta d'alimentació a aspectes com els següents:

  • Característiques personals (sexe, edat, altura, pes, patologies...),
  • Ritme de vida (ocupació, horaris, nivell d'activitat física diària...),
  • Estil d'alimentació (vegà, ovovegetarià, lactovegetarià, ovolactovegetarià, preferències i aversions, intoleràncies o al·lèrgies alimentàries...)
  • Esport que practiques (tipus, durada, intensitat, horaris d'entrenaments, objectius de rendiment i composició corporal).

Com veus són moltíssims els factors que s'han de tenir en compte i un dietista-nutricionista esportiu és la persona adequada per ajudar-te a què la teva alimentació pugui ser el que anomenem "l'entrenament invisible" i col·labori que milloris a nivell esportiu sense restar salut.