Saps què és la cervicàlgia? Es tracta d'una molèstia o dolor que afecta a alguna o algunes de les estructures que componen el coll, entre elles, els músculs, els nervis, les vèrtebres i els discos intervertebrals. Pot estar localitzada a la part posterior del coll o estendre's cap als costats i també cap als braços, cap i esquena. Si dura més de tres mesos, es considera dolor cervical crònic.

Poden ser moltes les causes del dolor cervical

Què causa el dolor cervical?

Segons la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SECOT), el dolor cervical es deu a factors musculars o lligamentosos relacionats amb una mala postura, a una mala ergonomia, a l'estrès o a la fatiga muscular crònica. La causa més comuna de dolor cervical són les lesions de les parts toves (músculs o lligaments), degudes a traumatismes o al deteriorament progressiu.

Activitats que duem a terme diàriament en treballar o a casa, com veure la televisió, estar assegut davant d'un ordinador o dormir en una mala postura són sovint les responsables que es produeixi aquesta tensió o distensió muscular.

També les caigudes i accidents, sobretot els de trànsit, poden causar lesions cervicals de diversa gravetat, com la fractura de vèrtebres o la fuetada vertical.

Així mateix, altres possibles causes del dolor cervical són:

  • Afeccions mèdiques com la fibromiàlgia.
  • L'artritis cervical o espondilosi.
  • Ruptura de disc (els discos intervertebrals són elements cartilaginosos plens d'una substància gelatinosa que proporciona amortiment a la columna vertebral).
  • Petites fractures de la columna, conseqüència de l'osteoporosi.
  • Estenosi raquídia (estrenyiment del conducte raquidi).
  • Esquinços.
  • Diverses infeccions de la columna (osteomielitis, disquitis, abscés).
  • Un càncer que afecti la columna.
dolor cervical

La cervicàlgia es diagnostica mitjançant una exploració clínica exhaustiva que inclogui valoració de la postura, mobilitat cervical i zones doloroses, així com avaluació de la funció de nervis i músculs en braços i cames, radiografies del coll per valorar les vertebres cervicals i, si és necessari, altres proves com el TAC, la ressonància magnètica o l'electromiografia, que registra l'activitat elèctrica dels músculs.

Una vegada realitzat el diagnòstic, l'habitual és recórrer a la fisioteràpia per controlar i tractar les molèsties cervicals. En concret, els massatges al coll juntament amb teràpies locals de calor, incloses dutxes a la zona a la pressió més gran i temperatures possibles, afavoreixen la relaxació dels músculs i milloren la mobilitat del coll.

A més, el dolor pot tractar-se amb analgèsics com el paracetamol, antinflamatoris com l'ibuprofèn o relaxants musculars, sempre sota supervisió mèdica. En ocasions extremes, l'especialista pot recomanar també l'ús temporal d'un collarí, però aquest ha d'utilitzar-se sempre sota supervisió mèdica, i mai durant molt temps, per evitar que els músculs del coll es debilitin.