Pràcticament tothom ha patit episodis de diarrea en algun moment de la seva vida, ja que és un dels trastorns intestinals més comuns. La diarrea fa referència a l'augment en la freqüència de les deposicions, la consistència de les quals passa a ser més aquosa o líquida del que és habitual. És una situació d'allò més molesta, per a la qual alguns aliments ens poden servir d'aliat.

Si es produeix sobtadament i dura menys de dues setmanes es parla de diarrea aguda. Al contrari, quan supera les dues setmanes de durada es considera diarrea crònica. Les causes inclouen:

  • Intoxicació alimentària.
  • Infeccions víriques.
  • Malalties intestinals inflamatòries.
  • Ansietat.
  • Situacions d'estrès.
  • Certs medicaments, en especial els antibiòtics.

Es considera diarrea crònica quan supera les dues setmanes

Dieta per combatre la diarrea

Quan la diarrea és lleu, i no s'acompanya de símptomes com el dolor d'estómac intens o la febre elevada, no requereix una actuació diagnòstica ni un tractament específic. Tant en adults com en nens i nadons és fonamental reposar la pèrdua de líquids i electròlits per evitar la deshidratació.

Respecte a la pauta alimentària, la recomanació és seguir una dieta astringent o tova per tallar la diarrea, i que l'estómac es reposi abans de tornar a menjar amb normalitat. Però quins aliments són bons per a la diarrea? Quins són els millors aliments contra la diarrea?

Com frenar la diarrea

Aliments astringents

Què puc menjar si tinc diarrea? No s'ha de forçar la ingesta de menjar sòlid. Però és important anar introduint aliments fàcils de digerir i amb poca fibra, progressivament i en petites quantitats. En els processos diarreics és freqüent que no vingui gaire de gust menjar, o que només es vulgui prendre una cosa lleugera i de sabor suau. Cal escoltar al cos en aquests casos.

El millor consell és que l'apetència ens guiï a l'hora d'escollir les quantitats i el tipus d'aliment que ingerirem. Els aliments més ben tolerats en cas de diarrea, i els que componen l'anomenada dieta astringent són alguns dels que veiem a continuació:

  • L'arròs blanc bullit.
  • La pastanaga cuita.
  • El peix blanc al vapor.
  • El pa torrat.
  • El pollastre a la planxa.
  • La compota de poma.
  • El codony, fruita digestiva i astringent per excel·lència.
  • El plàtan madur.
  • El pernil cuit.

Quan es té diarrea convé evitar els aliments greixosos i els que augmenten el peristaltisme i afavoreixen l'evacuació:

  • Cereals integrals.
  • Llegums.
  • Fruita i verdures crues.
  • Edulcorants artificials.
  • Suprimir temporalment els lactis, ja que poden causar problemes digestius i irritar l'intestí.