L'alimentació en diabetis és un tema que està en contínua evolució i que, lamentablement, és caldo de cultiu per a nombroses falòrnies i confusions que s'estenen amb facilitat. És per això que hem volgut resoldre alguns dubtes habituals.
1. Cal eliminar els hidrats de carboni?
És comú pensar que les persones amb diabetis no han de prendre aliments rics en hidrats de carboni (HC), pel seu impacte sobre els nivells de glucosa en sang. No obstant això, cal tenir en compte que són un tipus de macronutrient essencial en la nostra dieta diària, en aportar energia a l'organisme que resulta necessària per al seu bon funcionament.
Per tant, més enllà d'eliminar els aliments rics en HC, és necessari saber quin tipus són i en quina mesura es troben presents als productes de la nostra alimentació. Així doncs, els HC es poden classificar per la seva velocitat d'absorció; són preferibles cereals i derivats, llegums o tubercles que, per la seva lenta absorció, tarden més a elevar els nivells de glucosa en sang.
2. La fruita té massa sucre?
Una altra de les grans falòrnies de l'alimentació en diabetis consisteix a pensar que, pel seu sabor dolç, la fruita aporta una quantitat excessiva de glucosa. No obstant això, com assenyalen els especialistes, la fruita és rica en aigua i pobre en macronutrients en general, la qual cosa inclou un baix percentatge de HC, greixos i proteïnes. A més, aporta nombroses vitamines, minerals i fibra, que aconsellen el seu consum, diàriament. D'altra banda, algunes fruites i sucs són recomanats en quantitats determinades, per a la recuperació de la persona després d'un episodi d'hipoglucèmia. Per tant, les persones amb diabetis han d'incloure fruites en la seva alimentació, si és possible naturals i de temporada. Però han de tenir en compte que no totes tenen la mateixa càrrega glucèmica i que, per això, algunes tindran un efecte més intens i directe sobre els nivells de glucosa en sang, i per tant és necessari controlar el seu consum.
La fruita aporta nombroses vitamines, minerals i fibra
3. Hi ha productes prohibits i altres d'aptes?
Fruit d'una visió reduccionista sobre com ha de ser la composició de la dieta diària de les persones amb diabetis, és habitual pensar que hi ha certs productes «prohibits» per a les persones amb diabetis i que, per tant, han d'eliminar-se de l'alimentació, mentre que se n'han de prioritzar altres, els reclams publicitaris dels quals qualifiquen d'«aptes per a persones amb diabetis». No obstant això, la gran majoria de professionals sanitaris coincideixen que les prohibicions no afavoreixen una alimentació equilibrada i que, el consum controlat és millor que el consum prohibit, ja que l'important és mantenir una dieta sana i sense dubtes.
En aquest sentit, s'assenyalen els beneficis de la dieta mediterrània com a referent en alimentació equilibrada.