Amb la intenció de millorar la seva qualitat de vida, molts han optat per eliminar el sucre de la seva alimentació, consumint productes "sense sucre" i edulcorants. Això sí, com a conseqüència del desconeixement de l'efecte d'aquests productes sobre el seu organisme. En aquest article veiem alguns dels tipus d'edulcorant que trobem.
Cada vegada hi ha més interès pels diferents edulcorants
Tipus d'edulcorants
Descriurem breument els edulcorants més populars, presents en la majoria de productes que les marques venen com a "saludables":
POLIALCOHOLS
Són edulcorants calòrics i s'obtenen d'hidrats de carboni simples.
No eleven la quantitat de sucre en sang ja que el seu metabolisme no requereix insulina. Per tant presenta un avantatge per a persones amb diabetis. A més té menor incidència de càries. Tanmateix, són difícils de digerir podent provocar alteracions gastrointestinals.
Malgrat el que molts pensen, també aporten calories, entre 2 – 3 kcal/g per tant aquells que estiguin seguint un programa de pèrdua de pes o simplement vulguin controlar la ingesta, han de tenir en compte que són edulcorants calòrics.
![Edulcorant Edulcorant](/uploads/s1/19/72/62/72/edulcorante_15_630x420.jpeg)
ASPARTAM
És un edulcorant no calòric amb un poder endolcidor 200 vegades més potent que el sucre. Malgrat la polèmica que envolta a aquest producte no s'han trobat evidències que afecti negativament la salut. Per tant avui dia podem afirmar que és un edulcorant segur. (Update on the Safety of Aspartame, 2002)
ACESULFAM POTÀSIC (K)
Un edulcorant artificial present a molts productes com iogurts o begudes sense sucre. La seva funció és estimular els receptors del sabor dolç però sense consumir sucre.
Malgrat que als Estats Units i a Europa ha estat declarat com segur, existeix un ampli debat sobre la veracitat dels estudis presentats. De fet, altres investigacions relacionen el consum freqüent d'aquests edulcorants artificials amb el desenvolupament de l'obesitat, diabetis tipus 2, fins i tot modificar el control del sucre en sang...
Per tant davant de la falta de proves sobre si suposa un risc per a la salut, la meva recomanació personal és consumir la menor quantitat possible. És millor prevenir que curar.
SUCRALOSA
La sucralosa s'elimina directament per la qual cosa no aporta calories. És molt més dolç que el sucre de taula i és molt versàtil. A causa que no perd la seva dolçor quan s'escalfa es pot utilitzar tant en plats freds com calents.
Diversos estudis afirmen que no té efectes negatius per a la salut:
- A combined chronic toxicity/carcinogenicity study of sucralose in Sprague-Dawley rats.| Estudi crònic combinat de toxicitat i carcinogenicitat de la sacrulosa en estones Spraque-Dawley. (Mann, Yuschak, Amyes, Aughton, & Finn, 2000)
- An overview of the safety of sucralose.| Una visió general de la seguretat de la sacrulosa. (Grotz & Munro, 2009)
Al marge dels efectes que tenen aquests edulcorants sobre el nostre organisme, hem de tenir en compte que aquests productes són addictius i no aporten nutrients de qualitat, resumint la nostra alimentació en productes en lloc d'aliments.