La proteïna aïllada de soya és a molts aliments però és saludable? Això és en la qual cosa els experts han d'ajudar-nos per treure l'aigua clara. Està en les barretes, alguns cereals per a l'esmorzar, proteïna postentrenament i fins i tot una hamburguesa: la proteïna aïllada de soya.

Ja saps el que és soya? Saps el que és la proteïna? Si, molt bé! Però... la part aïllada? I les tres paraules unidas?… qui sap? L'aïllat de proteïna de soya, àlies PAS, no és tan confús com sembla, t'ho prometem.

Molts professionals parlen d'aquest aliment

QUÈ ÉS LA PROTEÏNA AÏLLADA DE SOYA?

Odiem ser portadors de notícies avorrides, però la proteïna aïllada de soya és literalment només això: proteïna que ha estat aïllada de la soya a través d'enginyeria química.

D'acord amb la Soyfoods Association of America, al final de tot el procés d'elaboració de la proteïna aïllada de soya, et quedes amb una pols seca que conté aproximadament un 90-95% de proteïnes i gairebé sense carbohidrats i sense greix. A causa que és una font d'energia de proteïnes, aquesta pols a base de plantes s'utilitza normalment per enriquir altres aliments envasats, des de barres de proteïnes fins a hamburgueses vegetarianes. Ah, i també pots barrejar-lo en batuts.

Soja, en el punt de mira

LA PROTEÏNA AÏLLADA DE SOYA ÉS SALUDABLE?

No es pot negar el fet que la proteïna aïllada de soya és súper carregada de proteïnes, però més enllà d'això, el seu perfil nutricional no és res de l'altre món.

Aquí hi ha un desglossament complet de l'etiqueta per porció d'1 unça, segons la FDA:

  • Calories: 95
  • Greix:
  • Carbohidrats: 0 grams
  • Fibra: 0 grams
  • Sucre: 0 grams
  • Proteïna: 25 grams
  • Sodi: 285 mg

Clar, quan només mires els números de la proteïna aïllada de soya per si mateixos, no semblen estar tan malament. Tanmateix, has de tenir en compte que el procés de rentat amb àcid elimina els nutrients com la fibra, el zinc, el calci, el magnesi i el ferro que trobaràs en la soya sencera.

També hi ha moltes coses que s'amaguen a la pols que s'introdueix durant el processament químic, inclosos els metalls com l'alumini i l'hexano (i com a regla general, Hertz recomana els pacients que limitin la quantitat de metalls en la seva dieta perquè poden ser tòxics en general).

També aixequem una mica la cella: quan expliquen que l'extracció de la proteïna aïllada de soya es fa a través d'un procés d'assecatge per aspersió, segueix el rentat amb àcid, i això pot portar a la introducció de nitrits en la fórmula.

L'HAURIA DE PROVAR?

Alguns professionals adverteixen contra això. «No recomano consumir proteïna aïllada de soya», diu Eliza Whetzel, dietista a la ciutat de Nova York. «És altament processat i tractat químicament, que s'ha demostrat que interfereix amb la funció tiroide i causa problemes gàstrics

Per tant, si tens un estómac sensible, probablement voldràs mantenir-te allunyat d'ella.

Una cosa més a tenir en compte: sovint es modifica genèticament perquè la majoria de la soya que es conrea al món està modificada genèticament. Llavors, si els aliments amb genèticament modificats és una cosa que hem d'intentar evitar