La inactivitat física i el sedentarisme són els factors de risc més importants per al desenvolupament de diferents malalties. En les societats occidentals, a causa de l'increment de comoditats a la llar, l'augment de la tecnologia o les llargues jornades laborals en treballs cada vegada més intel·lectuals, ha provocat que moltes persones portin un estil de vida sedentari la qual cosa és nociva per a la salut i el benestar.

Les dades publicades per l'OMS adverteixen que almenys un 60% de la població mundial no realitza l'activitat física necessària per obtenir beneficis per a la salut. El sedentarisme és el quart factor de risc per a la mortalitat al món, i provoca el 6% de les morts mundials. A més, a Espanya hi ha un 30% de persones sedentàries.

Molts estudis investiguen els efectes nocius del sedentarisme

Estar assegut més de 6 hores al dia provoca el 30% de malalties cardiovasculars, 23% de càncer de mama i còlon i el 27% de diabetis.

Efectes negatius del sedentarisme

Els efectes negatius del sedentarisme

Ja que les conseqüències negatives del sedentarisme són moltes, a continuació en mostrem algunes de les més destacades:

  • Obesitat: el metabolisme s'alenteix quan una persona té un estil de vida sedentari, per la qual cosa és més fàcil guanyar pes.

  • Debilitament dels ossos: la falta d'activitat física provoca el debilitament ossi i provoca malalties com l'osteoporosi.

  • Fatiga: La baixa condició física provoca que una persona es fatigui molt de pressa. Activitats quotidianes com caminar o pujar escales suposen grans reptes físics. A més, el colesterol augmenta.

  • Problemes cardíacs.

  • Propensió a esquinços musculars.

  • Disminució de l'elasticitat i mobilitat articular, disminució de l'habilitat i capacitat de reacció.

  • Alentiment de la circulació amb la consegüent sensació de pesadesa i edemes, i desenvolupament de dilatacions venoses (varius).

  • Dolor lumbar i lesions del sistema de suport, mala postura, a causa del poc desenvolupament del to de les respectives masses musculars.

  • Tendència a patir a malalties com la hipertensió arterial, diabetis, càncer de còlon.

  • Desànim, malestar, autoestima baixa, descens de la concentració

Canvis cerebrals provocats pel sedentarisme

Durant les últimes dècades, els investigadors han estudiat els beneficis psicològics de practicar exercici, i han conclòs que practicar exercici pot millorar les nostres funcions cognitives. Independentment de l'edat o la condició física, dedicar un temps per a l'exercici també produeix canvis al cervell i molts beneficis per al nostre benestar mental.

Però un estudi afirma que no només practicar exercici físic provoca canvis al cervell, sinó que el sedentarisme també produeix canvis cerebrals: en aquest cas, per malament. Un estil de vida caracteritzat per la inactivitat física, pot canviar l'estructura de les neurones, afectant negativament un individu.