Moltes vegades hem sentit que hem de reduir tant el consum de sucre blanc com el de sucre morè, encara que pots haver sentit que el sucre morè és millor. Si bé és cert que el sucre morè pot tenir nutrients més essencials que el sucre blanc, el que avui dia es ven com a sucre morè no és necessàriament saludable.
La discussió sobre si cal prendre sucre morè, al qual de vegades se li diu integral, o sucre refinat, no és gaire rellevant. És veritat que la morenor és una mica més sana, tanmateix en cap cas no és saludable ni pot utilitzar-se amb finalitats de perdre pes en substituir el blanc pel sucre morè. Això és una cosa que hem de tenir clar, al cap i a la fi estem parlant de sucre.
Menys diferències de les que se suposen
La diferència se sustenta en el procés de refinament, procés que es duu a terme per obtenir la sacarosa, que és un disacàrid compost d'una molècula de glucosa i una altra de fructosa, i s'obté de la canya de sucre o de la remolatxa de sucre.
En el procés de refinament del sucre blanc s'eliminen el que es coneixen com a impureses, que, no obstant això, no repercuteixen negativament a la salut. Les impureses contenen minerals i vitamines, però en una mesura molt reduïda. Per la seva part, el sucre morè integral s'extreu del suc de la canya de sucre sense un posterior refinament i manté així les propietats de la canya de sucre de la que s'obté.
Què és el Sucre Morè?
El sucre morè és simplement sucre blanc barrejat amb melassa. Per tant, el sucre morè pot mantenir la seva forma d'arena humida, mentre que el sucre blanc no pot. El sucre cru també és generalment de color marró, i es forma quan el suc de la canya de sucre s'evapora.
El sucre morè és millor realment?
La melassa i el sucre morè contenen més nutrients essencials que el sucre blanc, per la qual cosa l'elecció de sucre morè en blanc és tècnicament més saludable. Per exemple, una cullerada de melassa és una bona font de potassi dietètic, i proporciona petites quantitats de calci, magnesi i vitamines B. Però no hem de perdre de vista que la quantitat d'aquests nutrients essencials que s'obtenen del sucre morè és molt petita i no col·labora gaire en satisfer les nostres necessitats diàries dels esmentats nutrients. A més, igual com el sucre blanc, a la melassa i el sucre morè se'ls afegeixen sucres que s'han de limitar en la dieta tot el possible per evitar l'augment de pes no desitjat i l'augment de riscos de malalties cròniques.