Fa milers d'anys, quan les primeres preguntes filosòfiques van començar a quedar plasmades en escriptures, aquestes inquietuds no eren tan concretes com les que ens solem fer avui dia.

Els pensadors de l'Antiguitat intentaven respondre a qüestions molt metafísiques i generals, com per exemple: quin és l'energia que guia de manera coordinada tot el que succeeix a la naturalesa?

El concepte de karma, nascut a Àsia, es basa en la idea que la realitat s'articula mitjançant una llei de la retribució segons la qual s'obté el que es dona en un sentit moral.

karma
 

 

Què és el karma?

En diverses religions i filosofies orientals com l'hinduisme o el budisme, el karma és una energia que ho envolta tot i que fa que les accions morals que es realitzen tinguin un retorn del mateix estil cap a la persona que les ha fet. És a dir, és una espècie de mecanisme de compensació metafísic.

Per exemple, si algú fa mal a algú, no té per què ser víctima dels maltractaments d'una altra persona però el karma s'encarregarà de fer que les conseqüències d'aquesta acció siguin també de caràcter negatiu i la seva intensitat sigui d'una proporció similar al mal que s'ha fet.

D'alguna manera, la idea del karma introdueix la idea de la justícia en el funcionament del món. Una justícia que s'imposa sense que hàgim de fer res per a això. Segons alguns corrents de creença, el karma és posat en pràctica per divinitats, mentre que per a altres religions no teistes com el budisme no hi ha cap déu que operi aquesta energia, sinó que aquesta forma parar-te de la realitat, igual que aquests mecanismes que són descrits per les lleis naturals descobertes científicament.

 

El Karma és una espècie de mecanisme de compensació metafísic

 

Accions i conseqüències

Tota la idea del karma es fonamenta en la creença que les conseqüències de les nostres accions sempre es corresponen amb el valor moral que aquestes tenen. És a dir, que tot el dolent i tot el bo que fem tornarà a nosaltres sota la forma de conseqüències del mateix valor que les accions emeses.

A més, les accions que produeixen un cert karma no només són moviments. Per a la majoria de filosofies orientals i religions que han adoptat aquest concepte, també els pensaments costen.

 

El valor moral de la retribució

Els diferents tipus de karma en el seu conjunt, formen una seqüència de causes i efectes els efectes dels quals no podem controlar. Tanmateix, segons la manera de pensar que utilitza la idea de karma, sí que podem elegir si fer el bé o el mal, és a dir, dos tipus de cadenes de causa-efecte amb un valor moral diferent tant per a nosaltres com per als altres.

 

Les filosofies orientals i la psicologia

Tant el karma com altres conceptes provinents d'Àsia, com per exemple el Yin i el Yang i la meditació basada en rituals religiosos, s'han posat de moda en certes formes de teràpia alternativa. Tanmateix, cal tenir en compte que aquestes idees només tenen sentit en un marc de creences sense fonament empíric i que, per tant, no es pot afirmar que tenir en compte el karma ens vagi a permetre fer que la vida ens tracti millor. El concepte de karma no és ni pot reforçar per descobriments científics.