Córrer, caminar més, apuntar-se a ballet o provar amb el ioga. Aquests propòsits tenen un benefici que va més enllà de mantenir-se en forma o lluir músculs. Com veurem a continuació, l'esport protegeix el cor, millora les capacitats mentals, allunya el risc de tenir una malaltia neurodegenerativa com l'Alzheimer i fins i tot pot fer que ens sentim més feliços.

Beneficis a nivell de salut mental

1. La teva salut t'ho agrairà... més enllà dels quilos

Per a qui els preocupi la seva salut, la ciència els recomana que es posin el xandall. I és que fer exercici físic implica beneficis més enllà de mantenir-se en forma. Els experts repeteixen que dedicar-li més de 30 minuts diaris durant cinc dies a la setmana allunya el risc de tenir malalties cròniques com la diabetis o el càncer.

2. Cuida el teu cor... i més

No és nou: l'esport protegeix el cor. L'exercici regular permet controlar les malalties cardiovasculars, com els infarts o la hipertensió. I els beneficis es multipliquen, si practiquem esport a llarg termini i amb una intensitat moderada.

Però no tota l'activitat física enforteix de la mateixa manera aquest múscul tan important. Segons un estudi publicat a The British Journal of Sports Medicine, els esports que més redueixen el risc de tenir una malaltia del cor són els de raqueta (tennis, pàdel o bàdminton), natació i els exercicis aeròbics, com ballar i gimnàstica.

I els seus beneficis no acaben allà: l'esport regular té una influència favorable en les malalties articulars i les respiratòries. També serveix per millorar la salut dels ossos, augmentar l'autonomia dels ancians i allargar la vida.

Esport

3. Augmenta la teva concentració

En fer exercici, el cervell treballa i desencadena milers de reaccions químiques i neuronals. Una activitat que ajuda a mantenir l'atenció i la concentració, i els efectes de la qual s'estenen més enllà del moment de l'entrenament.

El motiu és que l'activitat física influeix sobre la força muscular, la capacitat cardiorespiratòria i l'habilitat motriu, uns processos que afecten «la transmissió cognitiva, la memòria de treball i la flexibilitat cognitiva» i que, finalment, ajuden a millorar el rendiment acadèmic.

4. Protegeix el teu cervell

Fins i tot pot prevenir malalties neurodegeneratives, com el mal d'Alzheimer. Però per notar els efectes de l'entrenament al cervell, els experts recorden que ha de ser prolongat en el temps i practicat amb freqüència. Practicar uns 150 minuts d'esport cada dos dies allunya el risc de patir Alzheimer, en especial quan l'entrenament és constant i prolongat en el temps.

5. Allunya la depressió

L'activitat física també és una medicina barata que prevé la depressió. El motiu és que la pràctica esportiva ajuda a segregar hormones com la testosterona, l'adrenalina, el cortisol i les endorfines, que actuen, com neurotransmissors capaços de generar una sensació de relaxació i felicitat. Aquestes substàncies químiques fan que ens sentim més relaxats i contents, mentre que foragitem l'estrès.