Hores davant d'un ordinador o assegut a la teva oficina, feines que t'exigeixen manipular objectes pesats o simplement estar dempeus tot el temps... Avui dia el treball és la principal causa de molt problemes o dolors derivats de la teva postura corporal.
O no té tota la culpa el treball?
Realment la culpa és només nostra. Jo puc treballar davant un ordinador 8 hores, però ningú no m'obliga a tenir l'esquena corbada i el coll caigut. Igualment si em dedico a moure objectes pesats o carregar i descarregar objectes la zona lumbar pot veure's implicada, però només si jo vull. Pots triar fer les coses bé.
L'exercici de força t'ajudarà a millorar la teva postura
Millora la teva postura amb l'entrenament
Amb una bona higiene postural puc acabar amb dolors a certes zones del meu cos, com són el coll i l'esquena. També és cert que tenim un remei, l'exercici. Un entrenament de força ben dissenyat ens ajudarà a prevenir, reduir i fins i tot eliminar la majoria de les nostres malalties causades per una mala postura.
L'exercici físic pot ser el remei perfecte per combatre aquestes descompensacions posturals que venen acompanyades de dolor. A més d'enfortir la musculatura, podem compensar aquella musculatura que, per les posicions laborals mantingudes o repetitives, s'hagi vist desfavorida.
Com enfocar el meu entrenament?
Quan vols millorar la teva postura has de saber com començar a treballar, ja que tens una musculatura més feble o directament inactiva.
Un dels exemples més comuns és el de les persones que treballen assegudes, que acaben tenint debilitats, inhibits i/o escurçats els músculs de la cadena posterior, gluti i isquiotibials debilitats o escurçats. Mentre que els de la cadena anterior (com a psoes) poden estar sobreactivats.
Per a un correcte entrenament dirigit a millorar la postura primer alliberarem aquelles zones que estan sobreactivades, ja sigui amb estirades o amb alliberament miofascial. Llavors serà el moment de realitzar el treball d'enfortiment dels músculs debilitats.
Si ja existeix dolor, realitzar exercicis de força amb una intensitat del 70-85% sobre el teu 1RM, 2 o 3 vegades per setmana, durant 30 minuts és una bona estratègia per començar a combatre'l. Aquestes pautes d'entrenament de força són capaces de reduir el dolor musculoesquelètic a la columna toràcica i lumbar, a collibè i canells.
Si no existeix dolor ni molèsties, l'exercici de força t'ajudarà a millorar la teva postura i a prevenir futures molèsties i dolors. Per això inclou en el teu entrenament exercicis de core, a més de pectoral, dorsal i trapezis.
Així mateix inclou treball per enfortir els teus glutis (gluti major, mitjà i menor, si en tens 3) Finalment, no oblidis treballar el moviment de les teves escàpules, cuida a la teva espatlla, recorda que han d'estar cap enrere i no caiguts cap a davant.