Per diferents motius ja fa anys que podem afirmar que hi ha una clara tendència cap a una millor alimentació a nivell mundial, i és que problemes com l'obesitat o el sobrepès sotgen. Tanmateix, no només ens hauríem de preocupar per què mengem, sinó per com el mengem. És per això que existeixen un gran debat per exemple sobre el sa o no d'utilitzar microones abans de menjar-nos el nostre plat. Els microones cuinen els aliments utilitzant ones d'energia que són semblants a les de la ràdio, però més curtes. Aquestes ones són molt selectives i afecten sobretot l'aigua i altres molècules que són asimètriques elèctricament: carregades positivament en un extrem i negativament en l'altre.
Hi ha una sèrie de conills de ens poden ajudar
Els microones provoquen que aquestes molècules vibrin i generin calor que després s'estén a les molècules properes per escalfar, i cuinar el menjar. Aquest procés pot afectar a les vitamines i nutrients en general dels aliments, tanmateix hem de tenir en compte que aquests canvis no són exclusius de la cuina amb microones, sinó que són un resultat del procés d'escalfament, amb la qual cosa coent per exemple també passaran. La vitamina C és un clar exemple, ja que de descompon. Les proteïnes també es "desnaturalitzen" (és a dir, es descomponen i en ocasions perden les seves propietats), quan s'escalfen, sigui de la forma que sigui. Però com els temps de preparació són més curts, cuinar amb microones de fet ajuda a preservar la vitamina C i altres nutrients.
A nivell general, podem seguir aquests consells útils per prevenir la pèrdua de nutrients en cuinar:
- Pelar i tallar els aliments just abans de preparar-los o menjar-los
- Utilitzar temps curts per rentar-lo abans de cuinar
- Utilitzar formes de cocció en què l'aigua i l'aliment entrin en contacte el mínim possible
- Esperar que l'aigua bulli completament per introduir els nostres ingredients, ja que això redueix el temps de cocció que necessitarem
- Cuinar les hortalisses al denti i refredar-les després de la cocció per preservar les vitamines que ens aporten
- Aprofitar l'aigua de les verdures cuites per elaborar altres aliments, com sopes
- Evitar emmagatzemar prolongadament les fruites i hortalisses al refrigerador ja que també disminueixen els seus nutrients
- Posar vinagre o suc de llimona ajuda la conservació de les vitamines i l'absorció d'alguns minerals, com el ferro (encara que també pot canviar el sabor).
Consells que podem seguir per treure el màxim partit al que mengem de forma sana, i que el nostre cos estigui el més ben nodrit possible.