L'articulació de l'espatlla és una de les articulacions que més es lesionen habitualment, i des del punt de vista dels especialistes, una de les que més pateix en el nostre dia a dia i als gimnasos o practicant qualsevol esport, especialment aquells que necessiten un esforç de força.

L'espatlla està formada per un conjunt d'articulacions com l'articulacions glenohumeral, acromioclavicular, escapulohumeral i esternoclavicular, i està íntimament influït per altres estructures com són la columna dorsal i cervical; per això és un dels més freqüents motius de consulta a la pràctica clínica.

L'espatlla està formada per un conjunt d'articulacions

En la nostra vida diària i en especial en el gimnàs, hem de tenir en compte factors que poden provocar malalties i lesions a l'espatlla; pot ser que en un primer moment no sembli gens important, però si no li fem atenció i el deixem en un segon pla, pot arribar a cronificar-se i crear-nos molts problemes a mitjà i llarg termini. És per això que la prevenció és clau, perquè ens ajuda a prendre les bones rutines com hàbits saludables per a les nostres espatlles (exercicis, postures, etc).

Espatlles

Dins de les recomanacions en podem destacar alguns com les següents:

  • Posició de les escàpules: A l'hora de realitzar exercicis, hem d'ajuntar les escàpules per a posterioritzar el més possible el cap humeral (l'espatlla per si mateix). Això ajudarà a evitar lesions del maneguí rotatori, ja que és una de les mes habituals que trobem en aquest complex articular que com diem és tan delicat a l'hora de tenir lesions.
  • Exercicis de propiocepció i estabilització: Per tenir una espatlla estable i sense lesions, hem de realitzar amb certa freqüència exercicis realitzats amb el bosu, donant suport al palmell de la mà sobre ell, i mantenir el pes del nostre cos durant uns segons. D'aquesta manera aconseguirem una contracció de la musculatura relacionada amb l'espatlla, la qual cosa provoca una coaptació del cap humeral i evitarà futures lesions.
  • Evitar so articular: Una pràctica bastant estesa en l'àmbit esportiu és no escoltar al cos i en el cas de l'espatlla més encara; és freqüent realitzar exercicis d'espatlla, en els quals hi ha un "espetec" articular. Normalment aquest espetec no provoca dolor a curt termini, però si no ho evitem, pot provocar en el futur tendinopaties o lesions degeneratives com a artritis.
  • Evitar posicions forçades: Quan una persona té molèsties a l'espatlla, és recomanable realitzar exercicis sense arribar als màxims rangs de mobilitat; progressivament anirem augmentant aquest rang així que passen les sessions, però sempre sense dolor, fins i tot finalment poder realitzar l'exercici de manera normal.