Així com a l'hivern gens millor per entrar en calor que una deliciosa sopa acabada de fer, a l'estiu no tens per què prescindir-ne perquè també és un bon moment per gaudir-ne en la seva versió freda. Malgrat que a Espanya la sopa freda per excel·lència és el gaspatxo (no hi ha província on no es cuini, malgrat que els seus orígens són andalusos), també tenim alguna altra recepta com l'ajoblanco que competeix i sabor amb el tradicional plat a base de verdures i tomàquet.
A l'estiu no tens per què prescindir de les sopes
Si necessitem alguna cosa a l'estiu, és beure molta aigua i hi ha plats que ens poden ajudar a tenir el nivell adequat d'hidratació, com les sopes fredes. Plats que són una magnífica opció per menjar sa i que, en la majoria de les ocasions, són molt fàcils de preparar. Les sopes fredes també poden ser una formidable alternativa als sopars a l'estiu, perquè les prepararàs de manera ràpida i podràs fer un sopar de molt poques calories i baixa en greixos, per la qual cosa són una manera eficaç de controlar el teu pes, que sol pujar en estiu a causa dels gelats i les sortides a les terrasses.
Tant si t'agrada provar nous sabors com si et ve de gust alleugerir una mica els sopars i donar-li un descans al teu 'bodi' de sopars o dinars pesats, atempta a aquestes cinc opcions de sopes fregeixis perfectes per a l'estiu que poden ajudar-te a controlar el teu pes. Delicioses, fàcils de preparar... I carregades de micronutrients!
1. Sopa freda de pinyons i nous
Aquesta sopa és un tant diferent a les altres ja que combina la fruita seca amb les verdures. En una paella fregim els pinyons a foc suau per donar-los un sabor més intens i els passem al vas de la batedora amb les nous pelades i trossejades. Afegim un gra d'all, pebrot verd i brou de verdures i es tritura tot bé. Després d'això, s'incorpora nata i es rectifica de sal i pebre. Per finalitzar, se li dona un toc amb oli d'oliva.
2. Vichyssoise, sopa freda de porros
Si no fos pel gaspatxo, potser la Vichyssoise seria la sopa freda més coneguda. Preparar-la és molt senzill. Primer, neteja bé els porros i desfeta la part verdosa (i queda't amb la part blanca). Després d'això, neteja i talla la ceba i ofega el blanc del porro i la ceba amb una mica d'oli i sal a foc baix. Quan el porro i la ceba estiguin tovetes afegim les patates tallades i ofeguem en conjunt. Després d'això, s'afegeix el brou d'au (o de verdures o l'aigua) fins a cobrir-ho tot i es deixa coure durant 20 minuts. Quan estigui cuit, es retira part del brou i es reserva per si ens fa falta més tard per donar la consistència que més ens agradi. Per finalitzar, es tritura i s'afegeix nata o llet, i removem. En funció de l'espessor que obtinguem, li afegirem part del brou que teníem reservat, assaonem al gust i guardem la vichyssoise a la nevera. Llista per menjar!
3. Tarator o sopa freda de iogurt
El tarator és un plat d'origen búlgar que a molts països es cuina gairebé diàriament. Primer pelem i piquem un cogombre i un all ben fi i col·loquem la barreja en un vas de batedora. Li afegim un iogurt, l'ideal per a aquesta recepta és un tipus grec més cremós i intens. Després se li afegeix una mica d'aigua i es comença a batre. Si volem que ens quedi menys dens podem agregar una mica més d'aigua. Rectifiquem de sal i pebre, al gust.
Pelem i piquem les nous. Es pot afegir anet per decorar i després de salpebrar el gust.
4. Sopa freda de tomàquet i prèssec
Amb aquesta sopa freda aconseguirem un plat ric en vitamines, minerals, antioxidants i fibra. Preparar-la és molt fàcil, només hauràs de rentar i pelar els ingredients (500 grs de tomàquets madurs, 200 grs de préssec, 50 grs de ceba, 50 grs de cogombre, oli d'oliva i menta), tallar-los en trossos mitjans i posar-los a la batedora perquè quedi una consistència fina i cremosa. Rectificar la sal i el vinagre i refredar abans de servir.
5. Gaspatxo de remolatxa
És com el gaspatxo tradicional però se li posa mitja porció de tomàquet i mitja porció de remolatxa bullida. Li donarà un sabor diferent, refrescant i una mica dolçàs, per la qual cosa quedarà fantàstica si li afegeixes unes fulles de coriandre.