Estem tan acostumats que el carbassó sigui entre els aliments de la nostra cuina que de vegades no tenim en compte el bo que és i el molt que ens aporta. Tenim múltiples maneres de cuinar-lo i com a dada més important, té moltes propietats nutricionals, entre les quals destaca la seva gran capacitat depurativa i diürètica. Si estem provant d'aprimar-nos, és un aliment ideal dada que només aporta 15 calories per cada 100 grams. És, per tant, un producte molt poc calòric que s'utilitza molt en dietes d'aprimament i per combatre el sobrepes.

Un ingredients amb moltes opcions culinàries

A la planxa, cuit, a crema o puré, farcit, al forn, en escabetx, en carpaccio... el carbassó és una d'aquestes verdures delicioses que és bona idea tenir sempre a mà a la cuina, perquè amb un parell d'ingredients més ens poden treure d'un conflicte en un moment. I perquè el tinguem present, aquests són els beneficis que ens aporta prendre'l:

El carbassó, un aliat saludable

  • És un 95% d'aigua.
  • Ajuda a mantenir i baixar de pes, pel seu baix contingut calòric que comentàvem abans.
  • És ric en vitamina C, la qual cosa estimula el sistema immunològic, es cuida de la pell i les mucoses i afavoreix l'absorció de ferro.
  • És ric en fibra, la qual cosa evita que tinguem problemes de restrenyiment.
  • Conté vitamina B3, que prevé la formació de plaques d'ateroma perquè redueix els nivells de colesterol i triglicèrids, manté la glucosa a ratlla i es cuida dels ossos.
  • És font de provitamina A, un gran antioxidant que evita l'envelliment prematur de les cèl·lules.
  • És ric en pectina i cel·lulosa, la qual cosa ho fa molt digestiu.
  • És font de potassi necessari per a l'equilibri hídric de l'organisme i ens ajuda a eliminar toxines. Es recomana als esportistes, ja que ajuda una correcta hidratació.
  • Conté calci per als ossos i magnesi i fòsfor per als músculs.

A més, sabies que l'ésser humà consumeix carbassó des de fa més de 10.000 anys? Als Estats Units és tan apreciat que fins i tot té el seu Dia Nacional del Carbassó, que celebren el 8 d'agost. La flor del carbassó també es pot menjar – per exemple, en tempura – igual com la de la carbassa, i és molt apreciada en algunes gastronomies al llarg de tot el món, com les hispanoamericanes.

Com veiem, no només és un aliment amb moltes opcions en el culinari, sinó que ens aporta molt a nivell nutricional, amb l'a la nostra cuina ha de ser un fix tant per cuidar-nos com per gaudir del seu sabor.