L'insomni és un problema associat a la dificultat per agafar el son o romandre adormit. Encara que les hores de son són diferents en funció de l'edat, per a la majoria de les persones és recomanable unes set o vuit hores diàries (els nens adolescents necessiten més i les persones grans tendeixen a estar bé amb menys). A més dels consells habituals, poden ajudar a evitar l'insomni alguns hàbits com els que veurem a continuació:

  • Sopar aviat, evitar la llum brillant abans d'adormir-se i apagar tota mena d'electrodomèstic que pugui fer soroll durant la nit.
  • Durant el dia, evitar fer migdiades perquè l'organisme acumuli ganes de dormir. Ser més actiu, caminant o fent exercici almenys durant 30 minuts tots els dies, però no en les hores prèvies al son perquè pot dificultar conciliar-lo.
  • Reduir o eliminar el consum de tabac, alcohol i cafeïna i no ingerir menjars pesats almenys dos abans d'anar-se'n a dormir.
  • Controlar l'estrès amb tècniques de relaxació, practicar ioga o meditació.
  • Si no es pot agafar el son al cap de 30 minuts d'ajeure's, evitar quedar-se despert al llit; és millor deixar d'intentar-ho i aixecar-se i realitzar una activitat tranquil·la i relaxant fora del llit fins que torni el son. S'ha d'evitar llegir, veure la televisió, menjar o estudiar al llit.
  • Desenvolupar una rutina de son: anar a dormir i despertar-se sempre a la mateixa hora.

Evitar la llum brillant abans d'adormir-se ajuda a tenir una millor qualitat del son

Insomni

Per què és important dormir bé

No dormir bé provoca cansament, deteriorament cognitiu, disminueix la percepció d'estímuls sonors i visuals i redueix l'activitat motriu i, en conseqüència, baixa el rendiment escolar i laboral i augmenta el risc d'accidents. Segons un estudi publicat a European Heart Journal de la Societat Europea de Cardiologia, l'insomni afavoreix el risc de patir una insuficiència cardíaca, ja que incrementa els nivells en sang de les hormones de l'estrès (adrenalina i cortisol) i, per tant, puja la tensió arterial i la freqüència cardíaca. Tanmateix, durant el son, el cos es relaxa, la qual cosa facilita la producció de melanina i serotonina, hormones que contraresten els efectes de les anteriors.

El son, que constitueix el període de descans del cos i la ment, actua de regenerador de l'energia física i psíquica. Qualsevol alteració, per tant, produeix alteracions en la capacitat de concentració, en la memòria i en l'estat d'ànim. A més, dormir bé té altres efectes beneficiosos. D'una banda, incrementa la creativitat ja que, quan el cervell està descansat i la producció d'hormones equilibrada, la memòria funciona millor. També ajuda a perdre pes, perquè la falta de son fa que els adiposits (cèl·lules grasses) alliberin menys leptina, l'hormona supressora de la gana.