El mal d'esquena és un problema universal i dels més molestos que podem trobar a nivell físic. Als països industrialitzats, més del 80% de les persones ha tingut en algun moment de la seva vida almenys un episodi de lumbàlgia. També en qualsevol moment, un 35% de la població pot patir alguna classe de dolor d'esquena (Frymoyer i Cats-Baril 1991).

En els últims anys, l'evidència científica ha demostrat que les tècniques diagnòstiques i tractaments considerats dogmes fa 20 anys són equivocats. Normalment s'atribuïa la causa del dolor d'esquena a les deformacions o alteracions estructurals de la columna vertebral, l'escoliosi, el desgast del disc intervertebral o les hèrnies discals. En canvi avui, se sap que això és un error i que més del 95% de les lumbàlgies són inespecífiques.

El desequilibri muscular, el descondicionament físic i els factors psicosocials, són possibles factors desencadenants del mal d'esquena. Sobretot en aquells casos en els quals no hi ha correlació entre les proves diagnòstiques i la simptomatologia.

Visitar un especialista és essencial si tenim mals d'esquena

Al respecte del desequilibri muscular, el cos disposa d'un complex sistema de regulació interna. A través d'unes reaccions neuromusculars reflexes, els sistemes articulars i musculars es coordinen i compensen. L'objectiu d'aquesta complexa resposta reflexa és assegurar en tot moment les condicions òptimes del cos.

Columna vertebral i esport

Exercici i columna vertebral com a prevenció i tractament al dolor

Qualsevol estímul que superi el límit de tolerància de les nostres estructures pot provocar un desequilibri. El que obliga al sistema a incrementar la tensió d'unes zones, per garantir la seva integritat i sorgeixen problemes nerviosos com a atrapaments, compressions, etc.

La síndrome de descondicionament físic es defineix com el deteriorament metabòlic i sistèmic de l'organisme com conseqüència de la immobilització prolongada sobretot en les primeres 24 hores.

Una persona en repòs en llit perd entre 10-20% de força de torque per setmana (Mueller), per tant els músculs antigravitatoris són els que més ràpid es debiliten i s'atrofien, especialment les fibres tipus I.

Per això cada vegada més se li atribueix més importància a l'exercici físic com a factor de prevenció i tractament del mal d'esquena. També i sobretot en casos en els quals hi hagi un desequilibri muscular i/o una manca de condicionament físic de la musculatura que estabilitza el raquis.

És important prendre mesures per evitar el dolor d'esquena sobretot en postures i moviments molt concrets del dia a dia així com quan practiquem exercici sigui del tipus que sigui. A més, si ja estem tenint mals d'esquena, l'essencial és visitar un especialista que ens pugui ajudar tanto a pal·liar els dolors com a evitar que es prolonguin i arribin a ser greus.