Als nostres supermercats trobem una gran varietat de lactis, entre ells iogurts, i de vegades no resulta fàcil decidir-nos per un d'ells. El iogurt és un aliment que molts tenim implementat en el nostre dia a dia, ja sigui barrejat amb fruites o cereals a primera hora o a la tarda, o com postre després del àpat o del sopar. Estem parlant d'un aliment saludable si complim algunes coses, com per exemple no substituir mai una peça de fruita per un iogurt, i a més escollir iogurts naturals, això és, sense edulcorar.
Els iogurts, un aliment sa sens dubte
Són molts els que consideren el iogurt natural un aliment massa àcid, i per això opten per altres amb edulcorants i de sabors. Aquests no són saludables, ja que tenen un percentatge molt alt de sucres. Fins i tot iogurts que tenen trossos de fruita o de cereals tenen una proporció molt elevada de sucre i són similars a un aliment ultraprocessat.
Els iogurts naturals només han de contenir llet, ja sigui fresca o en pols i ferments làctics; no és important que la llet sigui desnatada, perquè els greixos dels lactis sencers no s'han relacionat amb un risc més gran de malalties cardiovasculars, ni d'obesitat. De fet, els iogurts grecs naturals també es consideren saludables i això que contenen més grassa perquè incorporen nada. I és que si parlem dels grecs, aquests tenen unes 120 quilocalories per cada 100 grams, és a dir, el doble del que suposen els iogurts naturals normals. No obstant això, el seu consum regular s'associa amb els mateixos beneficis que aquests: un menor risc de desenvolupar síndrome metabòlica, que pot ser la prèvia de malalties cardiovasculars i diabetis, i un efecte preventiu del càncer colorectal.
Cada vegada veiem més iogurts als supermercats. Foto: Diari Que
Si ens centrem en els perjudicials per a la nostra salut, aquests són aquells que, a més de llet i ferments lactis, tenen ingredients com a tals com sucres, xarops, midons i additius per millorar la textura i el sabor.
Si ens centrem en el que més engreixa de tots els que podem trobar, aquest és el iogurt grec de sabor stracciatella. És una de les més comunes dins de l'oferta de iogurts del supermercat pel seu sabor i la seva textura. Malgrat això, per cada 100 grams aquests iogurts aporten una quantitat igual o superior a les 160 quilocalories, a causa que contenen greixos que procedeixen de la nata i una bona proporció de sucres.
De fet, el 15% d'un iogurt grec de stracciatella està compost per sucres, un ingredient que s'associa amb l'augment de pes i un risc més important de malalties cardiovasculars, amb la qual cosa tant per a la nostra salut com si volem baixar pes, no és per a gens recomanable.