En les últimes dècades, especialment relacionat amb els hàbits de vida i la forma de treballar, la fatiga o cansament ocular ha passat a ser un problema freqüent.

Així l'aparició de molèsties oculars constitueix un motiu freqüent en les consultes mèdiques. El terme mèdic per definir la fatiga ocular és l'astenopia. L'astenopia és la resposta de l'ull davant l'esforç muscular excessiu durant un llac període de temps. Es caracteritza per les següents manifestacions:

  • Coïssor i coïssor als ulls, enrogiment, ull plorós i més sensibilitat.
  • Problemes visuals, és a dir, dificultat per enfocar, visió de taques en el camp visual, vista borrosa, fotofobia(sensibilidad a la llum), etc...
  • Altres símptomes que poden aparèixer acompanyants relacionats amb aquest problema inclouen mal de cap, marejos, contractura i dolor cervical, entre d'altres.

En la majoria dels casos aquests símptomes estan relacionats amb hàbits inadequats i excés de «treball ocular».

L'astenopia és la resposta de l'ull davant l'esforç muscular excessiu

Una vegada descartades altres malalties oculars que requereixin tractament específic o la necessitat de correcció visual amb ulleres o lents de contacte, la cura dels ulls i la prevenció són les mesures principals per evitar que aquest problema aparegui o per disminuir la seva intensitat.

Fatiga Visual

Recomanacions a seguir:

  • Optimitzar la il·luminació del camp visual i del lloc de treball habitual.
  • Realitzar descansos periòdics de l'activitat visual ( per exemple, cada hora descansar 5-10 minuts). És recomanable a més aixecar-se del lloc per no mantenir la vista fixa.
  • Mantenir els ulls lubrificats (parpelleig) per evitar la sequedat.
  • Mesures de protecció de la pantalla de l'ordinador (com filtres de pantalla).
  • Asseure's adequadament i a la distància i altura adequades (mig metre de la pantalla ja a l'altura dels ulls).
  • S'ha de col·locar tot el material de treball tan a prop de la pantalla com sigui possible per minimitzar els moviments del cap i dels ulls i també els canvis d'enfocament.
  • Realitzar una sèrie d'exercicis oculars senzills. Aquests exercicis s'han de realitzar sense ulleres ni lents de contacte, amb descansos petits i parpellejos entre cada exercici.

Exemple d'exercicis:

Parpellejos: Observar i sentir 10 parpellejos complets (tancar, obrir, tancar....) com si fos un teló d'un teatre que baixa i puja.

Moviments oculars mirant un dit, sense moure el cap. Els moviments poden ser:

  • Horitzontal a l'altura dels ulls, seguir el dit amb la mirada de dreta a esquerra i viceversa, descans, parpellejos.
  • Vertical en la línia mitjana de la cara, mirar el dit movent-lo cap al cel fins al màxim, parpelleig, després cap al terra, parpelleig, i pot repetir-se 1 o 2 vegades més.
  • Circular: Dibuixar amb la mirada 3 cercles grans cap a la dreta i 3 cap a l'esquerra, descans, parpellejos. (Procurar tenir el braç estirat i sense tensió).

Parpelleig fort: Contracció màxima de les parpelles, estrenyent els ulls, els punys i tots els músculs de la cara. A continuació obrir al màxim els ulls, punys i estirar la cara obrint la boca. Repetir 5 vegades. A continuació realitzar sempre parpellejos ràpids.

Parpadejos ràpids: com aletejos de papallona ràpids durant 5/7 segons. En acabar, tancar els ulls i deixar uns moments d'escolta.