La fava és una planta anual, que pot estirar-se fins a assolir 1 metre d'altura, de tija gruixuda i dreta. Els fulls es componen d'un de tres parells fulles grans, fins a 3cm. Blanques i amb una taca negra en cada costat. Les faves constitueixen un excel·lent aliment de gran força, molt apropiat per a les persones que realitzen intensos treballs físics i que són de bon estómac. Parlem dels seus beneficis i del seu consum.
Les faves ens beneficien en múltiples aspectes
Beneficis de les faves
Entre els beneficis es pot esmentar els següents:
- Afavoreix el transito intestinal.
- Si les flors de les faves es cuinen, es poden fer servir com a depuratives, diürètiques i antireumàtiques.
- En consumir faves és molt favorable per eliminar el greix de les artèries, disminuint el nivell del colesterol.
- Les faves augmenten el desig sexual.
- El seu contingut en lecitina i turó ajuda a millorar els símptomes de l'alzheimer.
- Depuren la sang pel seu contingut en àcid úric.
Consum de les faves
En comprar les faves fixa't que la beina sigui encarcarada, d'un color verd i que en doblegar la fava es trenqui. Abans de menjar les faves, remulla un dia abans, així estaran més tendres i seran més fàcils de digerir. Les faves en consumir-les són aliments rics en vitamina C com a pebrot verd, tomàquet o cítrics com a postres, s'afavoreix la seva assimilació.
Les faves seques generalment no presenten problemes d'emmagatzemament. N'hi ha prou amb conservar-les en un recipient tancat i en un lloc fresc i sec. Les faves molt tendres es mengen sense la beina, verda i seca; però les faves fresques són les més saludables, ja que quan estan seques i encara des que comencen a endurir-se i blanquejar-se es fan fins a perilloses, per l'enorme concentració en albúmina.
De preferència es recomana utilitzar-les en l'alimentació, fresca al natural o en amanides crues quan estan molt tendres, per aprofitar d'aquesta manera les seves vitamines i valuoses. També se'ls pot fer servir en truites, purés, etc. Ja que són molt nutritives especialment les verdes, però un tant flatulents, pel que se les ha de cuinar amb anís, all i sal. Els purés ajuden la superalimentació, per això són perjudicials per a les persones que tenen una alimentació normal.
Si els agregues una mica de bicarbonat de sodi t'ajudarà a digerir-les, mitja culleradeta en total per a porcions de 4 persones. No les consumes de forma excessiva, ja que certes varietats de faves provoca una afecció anomenada fabisme, no a totes les persones, els símptomes de les quals són: vòmits, febre, icterícia, i amb freqüència, diarrea, hemoglobinúria i vòmits biliars, el que provoca altes febres i condueix a l'anèmia. Per descomptat, tot en excés és contraproduent.