El fenigrec, també conegut científicament amb el nom de Trigonella foenum graecum, és una llavor o llegum d'origen mediterrani utilitzat freqüentment en la gastronomia índia, encara que també es considera molt popular a les cuines d'altres regions de l'Orient Mitjà. Aquestes llavors s'extreuen de la planta coneguda com Alholva, de la qual, també s'aprofiten altres parts com els seus fulls per elaborar farines o, també, per utilitzar-se com condiment o espècia.
S'utilitza en diferents gastronomies
Aquest aliment, a més de ser un excel·lent ingredient culinari, també destaca per ser un excel·lent remei natural per a la cura personal i per combatre alguns problemes de salut. És per això que t'expliquem tot sobre les propietats i beneficis del fenigrec.

Composició nutricional del fenigrec
El fenigrec és una llavor molt utilitzada, tant en la gastronomia com en la fitoteràpia, a causa de la seva riquesa als següents nutrients:
- Aquest gra compta amb un alt contingut en fibres solubles, com el mucilag, i en proteïnes, especialment en un aminoàcid anomenat 4-hidroxiisoleucina.
- És ric en turó i vitamines del grup B, la qual cosa li aporta principalment a la llavor propietats energètiques.
- Té un bon contingut en saponines esteroidees, nutrient amb propietats beneficioses per a la menopausa.
- També és ric en flavonoides, que destaquen per les seves excel·lents propietats antioxidants.
- Finalment, el fenigrec compta amb diversos minerals com a calci, fòsfor, manganès, zinc, seleni, ferro i magnesi.
Propietats i beneficis del fenigrec per a la salut
Gràcies als nutrients explicats en l'apartat anterior, aquesta llavor compta amb molts beneficis per a la salut gràcies a les seves propietats. Concretament, aquestes són les propietats i els beneficis del fenigrec:
- Aquest llegum compta amb propietats hipoglucemiants que ens ajuden a reduir els nivells de sucre en sang, per la qual cosa, és ideal per a aquelles persones que pateixen diabetis tipus I i II.
- La seva riquesa en aminoàcids 4-hidroxiisoleucina, li brinda propietats hepàtiques que redueixen els nivells de colesterol LDL i augmenta el colesterol HDL en sang. En conseqüència, prevé malalties cardiovasculars i la formació de pedres al ronyó.
- També és ideal per tractar problemes digestius, com acidesa estomacal i úlceres digestives, ja que explica amb propietats emol·lients i antisecretores que fan que aquesta llavor actuï com un protector gàstric.
- La seva riquesa en fibra soluble li proporciona propietats laxants, ideals per a casos de restrenyiment.
- També compta amb propietats reconstituents, per la qual cosa s'utilitza com a suplement alimentari en casos d'anorèxia i anèmia.
Com prendre el fenigrec - dosi diària
El fenigrec és una llavor que es pot preparar i prendre de diverses formes:
- Farina d'alholva: s'elabora a través de la barreja dels grans triturats amb aigua i es consumeix principalment com a condiment alimentari. La dosi diària no pot superar els 25 grams al dia.
- Infusió o te de fenigrec: per prendre'l així ho podràs trobar a qualsevol herbolari en forma de bossetes de 80 grams d'aquesta llavor. La dosi diària és d'1 a 3 infusions i sempre és recomanable consultar el metge abans de començar a prendre-les.
- Càpsules d'extracte de llavors seques: en general, les càpsules solen contenir 2 mg d'aquesta planta. Si prens el fenigrec en aquesta forma, és recomanable prendre una càpsula abans de cada menjar i la dosi més adequada seran 3 càpsules com a màxim al dia.
- També es pot preparar per a ús extern, ja sigui en forma d'emplast, cataplasma o bany de seient.