Si estàs anant cada vegada més al gimnàs, o fent esport a l'aire lliure, o portant una vida més sana, t'interessarà saber què són les fibres musculars per conèixer de primera mà què està passant al teu cos.
Què és una fibra muscular?
La fibra muscular (o miocit esquelètic) és una cèl·lula multinucleada o sincici. Aquest últim terme fa referència a un cos cel·lular que presenta diversos nuclis, a causa de la fusió de diverses cèl·lules. Com que la majoria de les cèl·lules en els organismes pluricel·lulars eucariotes tenen un únic nucli i un citoplasma ben delimitat, el sincici és una estructura especial digna d'esment.
Continuant amb la definició clàssica, podem dir que una fibra muscular és el tipus cel·lular que compon al teixit de la musculatura esquelètica o estriada, és a dir, aquella que es fixa als ossos i provoca els moviments conscients en l'ésser humà. La principal característica d'aquest cos cel·lular serà, per tant, la contractilitat: la capacitat d'escurçar la seva pròpia longitud desencadenant un treball en fer-ho.
A partir d'aquí, la cosa es posa una mica complexa. El millor és imaginar el tall transversal d'un múscul com un gran cable en el qual s'han emmagatzemat molts altres cables petits. Ens expliquem en les següents línies.
Les fibres musculars i la seva complexitat
L'organització de les fibres musculars
Si realitzes el tall transversal d'un múscul circular, el primer que trobaràs en la part més externa és l'epimisi, una capa de teixit conjuntiu que està en contacte directe amb el medi extern. Si et fixes més amb deteniment, veuràs que dins de la gran circumferència que és el tall transversal, hi ha altres circumferències més petites agrupades. Aquests són els fascicles, que es troben envoltats per una altra capa, coneguda com a perimisi.
Dins del fascicle trobem a les fibres musculars pròpiament dites, disposades en fes. Repassant el que hem après fins ara:
Tall muscular (epimisio) > diversos fascicles (perimisi) > Fibres musculars
Fent una analogia, és com si dins del revestiment d'un cable de gran diàmetre (múscul) s'introduïssin diversos cables més petits, però també grans (fascicles) i dins d'aquests és on serien realment els elements conductors (fibres musculars).
L'anatomia de la fibra muscular
La complexitat no acabava allà, ja que t'hem descrit on es localitza la fibra muscular, però no de què està composta. Com a cèl·lula que és, ha de presentar orgànuls, citoplasma i nucli, veritat? Així és, però en aquest cas, les miofibril·les ocupen gran part de l'espai cel·lular, canviant completament la disposició típica de les seves estructures.
Comencem pel bàsic: la fibra muscular presenta una membrana plasmàtica, com la resta de cèl·lules dels éssers vius. És una membrana semipermeable i lipídica, tanmateix, s'estén en forma de trabècules dins de la cèl·lula. A aquesta membrana se la coneix com a sarcolemma.
Com qualsevol altra cèl·lula, la fibra muscular també necessita un citoplasma en el qual s'allotgin la resta de substàncies, i en aquest cas, es coneix com a sarcoplasma. Aquest està compost per una fase de solució a base d'aigua, ions i molècules petites difusibles, que envolta a estructures macromoleculars fixes, les miofibril·les.
Així doncs, ja sabem una mica més, però t'animem a conèixer de primera mà el complex de qualsevol cos humà, un món que mai no deixa de sorprens i fascinar.