Moltes vegades hem sentit parlar de la flora intestinal, a la qual es coneix com tot el conjunt de bacteris que viuen al nostre intestí i que formen part de la microbiota normal, ja que majoritàriament aquests bacteris lluny de ser nocives per a la nostra salut ens aporten moltíssims beneficis.
Entre les importants funcions que realitza i duu a terme la flora intestinal, cal ressaltar que és molt important per al bon funcionament del nostre sistema immunitari. Això es tradueix en una cosa molt senzilla: els bacteris presents en la flora intestinal s'encarreguen de mostrar-li als limfòcits T quines soques són útils per a l'organisme i quins no, el que aporta avantatges afegits ja que brinda la possibilitat que el nostre sistema immune sigui capaç de reconèixer als antígens invasors.
Beneficis per al sistema immunitari
Però les seves funcions no queden aquí, ja que determinats tipus de flora intestinal tenen enzims útils per a la digestió dels hidrats de carboni, especialment carbohidrats com el midó, els oligosacàrids i alguns sucres que tanmateix el nostre organisme no absorbeix durant el metabolisme.
Com saber si la nostra flora intestinal es troba feta malbé?
Hi ha alguns símptomes que tendeixen a sorgir quan la nostra flora intestinal està feta malbé, i que hem de tenir al cap. Podríem dir que són signes o senyals que ens ajudaran a descobrir si la nostra flora es troba malament o debilitada.
Els símptomes a tenir en compte i que poden indicar la possible existència d'una flora intestinal feta malbé, alterada o disminuïda són els següents:
- Problemes digestius i intestinals: quan la nostra flora intestinal es troba alterada sorgeixen problemes i símptomes digestius comuns.
- Canvis en l'hàbit a l'hora d'anar al bany: és comú que sorgeixi restrenyiment, la qual cosa es tradueix que ens costarà més anar al bany fins que la flora no es regeneri.
- Canvis als excrements: igual com es produeixen canvis en el nostre hàbit a l'hora d'anar al bany, també poden aparèixer canvis als excrements.
- Còlics intestinals: solen sorgir més habitualment molèsties i còlics als intestins, que causen dolor a la zona abdominal.
- Augment de les infeccions: en disposar d'una flora intestinal feta malbé o alterada tendeixen a augmentar les infeccions, ja que les nostres defenses es troben debilitades.
Què fer per recuperar la flora intestinal?
A l'hora de regenerar i recuperar la nostra flora intestinal és essencial seguir una alimentació variada i equilibrada. En aquest sentit, podem augmentar el consum d'alguns aliments útils per a la seva regeneració, entre els quals trobem els següents:
- Iogurt: ric en microorganismes beneficiosos és fonamental per cuidar la flora intestinal. A més, aporta altres nutrients com minerals, vitamines i proteïnes de bona qualitat.
- Probiòtics i prebiòtics: són productes rics en bacteris vius i en àcid làctic, útils per enfortir el sistema immunològic. Destaquen sobretot els prebiòtics, que ajuden l'estimulació del creixement dels bacteris beneficiosos presents al còlon.
- Aliments rics en fibra: com és el cas de fruites i hortalisses en general, especialment la poma, pera, maduixes, kiwi i figues.
- Arrel de gingebre: és una opció natural meravellosa a l'hora de mantenir saludable la nostra flora intestinal, convertint-se a més en un remei molt bo per cuidar els nostres sistema digestiu.
- Quefir: destaca per ser un aliment probiòtic útil per regenerar la flora intestinal, de manera que el seu consum és ideal quan hi ha algun desequilibri en la nostra flora intestinal.