Vols canviar una mica el teu pla d'entrenament per potenciar els seus beneficis? Manuelles clàssiques, kettlebells o fitballs (pilotes gegants per a Pilates) són alguns dels objectes més habituals per completar un exercici, una llista a què en els últims temps s'estan afegint els foam rollers, una espècie de rodets que poden tant complementar els entrenaments com ajudar en el tractament de lesions gràcies a l'alliberament miofascial, ja que amb ell es treballa diferents parts de la fàscia o de la musculatura.
El foam roller, que és d'escuma o goma totalment ferma encara que embuatat per permetre el rodament sense aixafar-se, es posa a terra i és la mateixa persona la que es fa que lliscar per ell donant suport al cos al rodet i sent el seu propi pes el que exerceix la pressió contra l'aparell. Així, els que menys punts de suport a terra s'utilitzin (habitualment cames i braços), major serà la pressió que exerceixi el rodet sobre qui l'estigui utilitzant. Per això, cal mesurar molt bé la pressió que se suporta al cos, ja que no ha de ser mai dolorós (a excepció d'una cosa suportable quan es tracta de recuperar-se d'una lesió).
Malgrat que inicialment s'utilitzava només com a tècnica de recuperació de lesions, actualment està molt estès com un altre apartat de les rutines d'entrenament perquè practicar foam rolling no requereix gaire temps, de fet mai més de 20 minuts i això suposaria fer-ho per tot el cos, però rares vegades s'entrena tota la musculatura alhora.
El foam roller no pot resultar dolorós
Amb el foam rolling es treballa habitualment tant abans de l'inici de l'activitat física per preparar el múscul; en la tornada a la calma per relaxar i estirar els músculs; i en els dies lliures per reactivar-se i retallar el període de recuperació, així com tractar lesions o problemes musculars.
Per a què serveix el foam rolling
Amb el foam rolling es treballa la fàscia (teixit que protegeix el cos) i la musculatura oferint millores importants en la recuperació i en la preparació per a l'activitat física. Tot això es deu que el massatge penetra en diferents capes del múscul que l'activa i elimina tibantores.
D'altra banda, el foam roller aconsegueix potenciar la musculatura gràcies al massatge que s'aplica sobre el teixit muscular profund.
A més, també s'utilitza el foam rolling com a tècnica terapèutica treballant sobre els punts gallet perquè mitjançant l'alliberament miofascial es pugui eliminar o reduir el dolor i s'aconsegueixi més mobilitat de les zones afectades. Els punts gallet són bandes tenses més engrossides que es troben en la fibra del múscul, s'assembla a un granet d'arròs sobre el qual s'exerceix pressió fins a alleujar el dolor. No s'ha d'oblidar que el foam rolling com a mètode curatiu no és un substitut d'un metge o un fisioterapeuta, sinó un complement que ha de ser prèviament ensenyat per un especialista.