En la recerca de formes nova de combatre el deteriorament cognitiu que porta a la demència, els científics van descobrir que el vinagre de nabius pot ser una valuosa alternativa natural per ajudar el nostre cervell.

El principi amb el qual van treballar és que estudis recents van demostrar que els cervells de les persones amb la malaltia d'Alzheimer, la forma més comuna de demència, tenen nivells més baixos del compost de senyalització acetilcolina i els seus receptors. La investigació també ha demostrat que el bloqueig dels receptors d'acetilcolina interromp l'aprenentatge i la memòria. I si bé s'han creat medicaments per aturar la descomposició de l'acetilcolina, sovint no duren gaire en l'organisme i solen ser perjudicials per al fetge.

Davant aquesta situació, els investigadors veuen en els extractes naturals una opció de tractament més segura, i alguns estudis en animals suggereixen que aquests poden millorar la funció cognitiva. A més, la fermentació pot augmentar la bioactivitat d'alguns productes naturals.

Investigacions cap a una mateixa direcció

Per trobar aquestes noves vies, Beong-Ou Lim i els seus col·laboradors van decidir provar si el vinagre provinent de nabius (atapeïts de rics compostos actius) podria ajudar a prevenir el deteriorament cognitiu.

Així que van donar vinagre de nabiu a ratolins amb amnèsia induïda. Posteriorment van mesurar l'impacte i van observar que a les molècules dels seus cervells el vinagre va reduir la descomposició de l'acetilcolina i va augmentar els nivells de factor neurotròfic, una proteïna associada amb el manteniment i la creació de neurones saludables.

nabius

Per provar com el tractament afectava la funció cognitiva, els investigadors van analitzar el rendiment dels animals en laberints i en una prova d'evitació. Els rosegadors tractats amb vinagre de nabius van mostrar un millor rendiment en ambdues proves, la qual cosa suggereix que el producte fermentat va millorar la memòria a curt termini.

Per tant, encara que es necessiten més proves, els investigadors creuen que el vinagre de nabiu podria ser un aliment prometedor per ajudar a tractar l'amnèsia i el deteriorament cognitiu relacionat amb l'envelliment.

El 2016 a més, un equip de científics de l'Academic Health Center de la Universitat de Cincinatti va estudiar els efectes dels nabius i va concloure que "els nostres estudis van corroborar investigacions preliminars: els nabius poden tenir un efecte real per millorar la memòria i la funció cognitiva en alguns adults grans" va explicar el doctor Robert Krikorian, líder del treball.

Catalogada com una "súper fruita", per les seves característiques nutricionals i antioxidants, el nabiu ja ha estat estudiat també com a potencial protector de la salut cardiovascular. Els nabius, segons indica Natural Medicines, són una important font de vitamina C, així com de minerals com a ferro, iode, calci, fòsfor, magnesi i potassi.