T'agraden les fruites tropicals? Coneixes la pitahaya? Si per alguna cosa destaquen els beneficis de la pitahaya, és per la seva gran aportació de Vitamina C, ajudant a enfortir el sistema immunitari gràcies a la seva acció antioxidant. Els antioxidants augmenten la resistència a patir infeccions i ajuden a destruir els radicals lliures del cos, reduint així el risc de tenir malalties cardiovasculars, degeneratives o càncer. Les presencia d'antioxidants com fenols, betacianines i betalaines, multipliquen la seva capacitat per absorbir radicals lliures.
Els seus alts nivells de vitamines B1, B2 i B3 ajuden a hidratar la pell i combatre les malalties cutànies. És una fruita molt hidratant a causa del seu gran contingut d'aigua, utilitzada per combatre la retenció de líquids.
Les fruites tropicals són riques en nutrients
La pitahaya és una fruita que aporta molt poques calories, a causa del seu escàs contingut en hidrats de carboni, allò que la fa idònia per combinar amb altres fruites amb més nutrients. Augmenta l'absorció de ferro en combinació amb altres aliments, recomanant el seu consum en casos d'anèmia ferropènica.
Més beneficis de la pitahaya
La fruita del drac és una bona font de fibra, gran reguladora del sistema digestiu. El seu consum està recomanat com a complement en els tractaments de malalties digestives com a còlon irritable o gastritis, però no ho està per a persones amb diverticulosi ja que les llavors es poden quedar en els diverticles.
Les llavors de la pitahaya són comestibles, riques en fibra i contenen àcids grassos. Aporten baixos nivells de proteïna i greix, sent la seva majoria del tipus monoinsaturada.
Estudis recents han reconegut la presència d'una substància anomenada captina capaç de regular les contraccions musculars del cor, ajudant a combatre arrítmies i accidents cardíacs.
Com conservar i madurar la Pitahaya ?
Dels beneficis de la pitahaya es poden gaudir durant molt temps. És una fruita que a la nevera pot conservar-se durant setmanes i a temperatura ambient aguanta diversos dies. A mesura que madura, la seva pell passa de ser verd a gebre i els seus fulls verds tendeixen a assecar-se i posar-se de color marró. La seva característica i espectacular pell, és gruixuda per la qual cosa resisteix les inclemències perquè la polpa romangui en bones condicions.
Podem gaudir d'una pitahaya madura quan la seva pell és completament rosa, sabent que la polpa estarà perfectament malgrat que els fulls siguin secs i deteriorats.
Es pot dir que és una fruita tropical rosa, que sempre destaca per aquest color sobre la majoria de la resta de les fruites.
Com preparar i menjar la Pitahaya ?
La millor manera de menjar la pitayaha, pitaya o fruita del drac és com a fruita fresca. Es talla amb un ganivet per la meitat i es menja la polpa juntament amb les seves llavors amb l'ajuda d'una cullera. També es pot tallar en 4 rams i retirar amb la mà la pell com si es tractés d'una pell de taronja.
Si volem rodanxes rodones, retirem la part superior i inferior i després d'un tall a la seva pell al llarg la retirem. Combina molt bé en macedònies i amanides. Per donar un toc original i exòtic podem afegir-la-hi a batuts, gelats o realitzar melmelades.
La pitahaya de polpa rosa es pot utilitzar com a colorant natural en rebosteria, cuina i cocteleria per tintar gin tonics.