Tornem a la càrrega amb dolços nadalencs ara que s'apropa aquesta època tan marcada de l'any. Avui us portem unes fàcils i saboroses galetes de gingebre, en versió vegana. Són boníssimes, són cruixents i tenen un toc especiat que les fa úniques. Les galetes de gingebre estan fetes de pa de gingebre, un dolç típic de la gastronomia del nord d'Europa, encara que el seu creador va ser un monjo armeni que després de mudar-se a França va transmetre la seva original i deliciosa recepta als monjos francesos.

Una recepta vegana i molt nadalenca

Aquestes galetes solen tenir forma de cor, homenet o casa. És comú posar-los caretes i altres ornaments amb sucre de llustre, xocolata, gominoles i amb tot el que se us pugui ocórrer, però en el nostre cas hem preferit no adornar-les perquè fossin més lleugeres i perquè el nostre tallapastes és molt petit i ens han sortit més aviat minigaletes de gingebre.

Galetes Gingebre
Galetes Gingebre

Hem utilitzat farina de sègol integral, però podeu utilitzar qualsevol farina blanca o integral. És comú que aquestes galetes portin algun tipus de melassa a més de sucre, com per exemple xarop d'atzavara, encara que podeu utilitzar el xarop o la melassa que preferiu. Les espècies també podeu adaptar-les al vostre gust, encara que el gingebre és fonamental, ja sigui en pols o fresc. Quant a l'oli, és millor que tingui un sabor suau. Nosaltres hem utilitzat la nostra recepta de llet de civada però qualsevol llet vegetal us serveix.

Ara sí, anem a la preparació:

Instruccions

  1. En un bol barregem els ingredients secs: la farina, el sucre, el bicarbonat, la sal i les espècies.
  2. En un altre bol barregem els ingredients líquids: l'oli, la llet de civada, el xarop d'atzavara i l'extracte de vainilla.
  3. Barregem els ingredients secs amb els líquids fins que quedin ben integrats i obtinguem una massa compacta que sigui lleugerament enganxosa però que no es quedi enganxada als dits, si no, serà molt difícil de treballar. Pot ser que hàgiu d'afegir més o menys farina en funció de la que utilitzeu. Si un se us queda molt seca, podeu llançar-li una miqueta més de llet. Com que no porta ou, podeu provar la massa sense por i rectificar el sucre sense problema.
  4. Emboliquem la massa en un paper film i la deixem reposar a la nevera durant 1 hora.
  5. Traiem la massa, l'estirem amb l'ajuda d'un corró fins que tingui aproximadament mig centímetre de gruix, la tallem amb el tallapastes i posem les nostres galetes en una safata amb paper per enfornar.
  6. Enfornem les galetes durant uns 8-10 minuts o fins que estiguin dauradetes amb el forn (prèviament preescalfat) a 175 graus, en l'altura central amb calor a dalt i a baix. Quan estiguin fetes, les traiem, les deixem uns 2 minuts i les passem a una reixeta fins que siguin totalment fredes. Quan les tragueu del forn pot ser que estiguin una mica toves, però s'endureixen en refredar-se.