La RAE defineix la gimnàstica artística com una "especialitat gimnàstica que es practica amb diversos aparells, com el poltre o les anelles, o bé sense ells sobre una superfície de mesures reglamentàries". Es tracta d'una disciplina practicada tant per homes com per dones que han de dominar diferents exercicis a través d'una preparació física i tècnica exhaustiva.
Es tracta d'una disciplina practicada tant per homes com per dones
Qui practica gimnàstica artística?
La gimnàstica artística o gimnàstica esportiva és una disciplina olímpica des dels primers Jocs celebrats a Atenes el 1896. Tanmateix, en aquella cita només van participar homes i va caldre esperar a l'olimpíada d'Amsterdam el 1928 per veure les dones.
En l'actualitat, homes i dones practiquen per igual aquesta especialitat esportiva, encara que cadascú ho fa especialitzant-se en els seus propis aparells, ja que només comparteixen la modalitat de terra i poltre. És un esport en el qual l'adquisició de les habilitats i destreses necessàries per desenvolupar-lo es dona en la infantesa, per la qual cosa és habitual començar a practicar-ho a partir dels cinc anys.

Quins beneficis té la gimnàstica artística?
La gimnàstica artística, a més d'ajudar a desenvolupar la confiança en un mateix com altres disciplines esportives, té molts beneficis en la seva pràctica. Aquí tens els deu beneficis més importants de practicar gimnàstica artística:
-
Augment de la disciplina: practicar gimnàstica és molt exigent i has de tenir un gran control per corregir els errors.
-
Millora la postura i la flexibilitat: és vital ser flexible per practicar gimnàstica artística i es treballa des del primer moment. Gràcies a ella, aconseguim un control més gran del cos, que ens ajuda a corregir males postures.
-
Redueix el risc de lesions i malalties: la flexibilitat anterior ajuda a poder portar al cos fins a l'extrem sense risc a lesionar-se. Aquests exercicis són vitals per tenir un organisme sa, reduint les possibilitats de patir asma, diabetis o obesitat entre altres possibles problemes.
-
Desenvolupa el sentit del ritme i la coordinació: no només a l'hora de practicar gimnàstica, sinó en activitats diàries com fer les feines de casa o caminar.
-
Proporciona caràcter i confiança: ja deia Nadia Comaneci que la gimnàstica motiva per marcar-se objectius. Aquesta perseverança és molt important per a les persones en el seu dia a dia.
-
Enforteix els ossos i la resistència: els moviments de la gimnàstica ajuden a enfortir l'estructura òssia i, alhora, a millorar la resistència en augmentar la força.