Cada vegada són més les persones que decideixen dur a terme una alimentació sense gluten. Algunes perquè han estat diagnosticades com a celíaques, d'altres perquè són intolerants i després estan aquells que han decideixo reduir el seu consum pels beneficis que ens porta baixar la ingesta del blat i els seus derivats: disminueix les inflamacions, l'intestí està menys irritat i s'absorbeixen millor els nutrients.

Però comencem pel principi: què és el gluten?

És la combinació de dues proteïnes que es troben en el blat, sègol, encebada anomenada gliadina i glutenina. Quan es barregen, són les que donen textura a alguns aliments, com el pa, per exemple. Els celíacs són aquells que tenen una malaltia autoimmune i el tractament dels quals és una dieta 100% lliure de gluten.

Sense gluten no significa saludable

Mites sobre el gluten:

"ÉS EL MATEIX SER CELÍAC QUE INTOLERANT AL GLUTEN"

Fals. Encara que els símptomes són semblants, la causa i les conseqüències de ser celíac i intolerant són molt diferents. Un celíac té una intolerància permanent al gluten per la qual cosa qualsevol tipus de contacte provocarà una inflamació amb base immunològica. Mentre que la intolerància al gluten és una reacció gastrointestinal però que no afecta de manera immunològica a l'organisme.

Gluten
Gluten

"TOTS ELS GRANS CONTENEN GLUTEN"

Fals. No menjar gluten no significa que no puguem consumir cap tipus de gra. Les dietes lliures de gluten poden incorporar el blat de moro, la quinoa, l'arròs, el blat sarraí i alguns tipus de civada.

"LA CIVADA MAI NO CONTÉ GLUTEN"

Fals. No totes les marques venen civades lliures de gluten. Moltes són contaminades durant el seu processament i per això és important revisar sempre que la civada que compris sigui "gluten free".

"CADA VEGADA HI HA CADA VEGADA MÉS CELÍACS I INTOLERANTS AL GLUTEN "

Veritat. La proporció de gluten en el blat que consumim ha anat augmentant de forma espectacular al llarg dels anys. El creixement del número d'intolerants i celíacs té diverses causes (genètica, immunològica, etc) però una d'elles és, sens dubte, la sobreexposició actual al gluten. Molts nens neixen ja amb una intolerància al gluten.

"SI DEIXO DE CONSUMIR GLUTEN, M'APRIMO"

Fals. Si bé en alguns casos deixar de consumir gluten en pot significar una de perduda de pes, l'alimentació sense gluten no és sinònim de dieta miraculosa.

"TOTS ELS PRODUCTES SENSE GLUTEN SÓN SANS"

Fals. Moltes marques per a celíacs que hi ha al mercat tenen productes que són plens d'addictius i que són prejudicials a la salut. Sense gluten, no significa saludable. És important mirar sempre les etiquetes i certificar-se que els productes sense gluten no en contenen massa d'addictius.